-
  Kuva 1) Kasvupaikka
2) Taimien hankinta
3) Taimien istuttaminen
4) Istuttamisen jälkeinen ensimmäinen kasvukausi ja talvi
5) Ensimmäinen leikkaus
6) Istuttamisen jälkeinen toinen kasvukausi ja talvi
7) Toinen leikkaus ja myöhäisempi aika

Aprikoosipuut 2024
 
Aprikoosipuut hedelmien tuottamista ja
nauttimista varten

 
Huom. persikkapuun taimia on saatavilla kevään 2023 toimituksiin vain vähälukuinen määrä. Kaikki myyntitaimemme ovat valitettavasti jo täyteenvaratut 30.11.2022.

...........................

- Prunus armeniaca
- Prunus armeniaca x mandshurica
- Prunus armenica x salicina


2024

- Lajikkeiden myyntitaimien hintaryhmät ovat merkityt [A] [B] [C].
- Mikäli taimia ei ole lainkaan saatavilla, on merkintä [E].


...................


Brjanskij 1 (Bryansk 1) II-III Pr. armeniaca x mandshurica [A]

Venäläinen keskiaikainen hybridi. Omakohtaiset kokemukset antavat viitteitä ainakin kohtuullisesta talvenkestävyydestä. Saadut lähdetiedot valitettavan ristiriitaisia. Hedelmä kellanoranssi, nukkainen ja suurehko. Puu vaikuttaa pienehkökasvuiselta. Sanottu itsepölytteiseksi.

Brjanskij 2 (Bryansk 2) I-II Pr. armeniaca x mandshurica [A]

Venäläinen aikainen hybridi. Omakohtaiset kokemukset antavat viitteitä enintään kohtalaisesta talvenkestävyydestä. Saadut lähdetiedot valitettavan ristiriitaisia. Hedelmä kellanoranssi, pintanukkainen ja jonkin verran pilkullinen. Puu vaikuttaa aprikoosiksi suhteellisen voimakaskasvuiselta. Sanottu itsepölytteiseksi.

Brjanskij 3 (Bryansk 3) I-II Pr. armeniaca x mandshurica [A]

Venäläinen aikainen hybridi. Omakohtaiset kokemukset antavat viitteitä enintään kohtalaisesta talvenkestävyydestä. Saadut lähdetiedot valitettavan ristiriitaisia. Hedelmä kellanoranssi, keskikokoinen ja jonkin verran pilkullinen. Puu vaikuttaa aprikoosiksi voimakaskasvuiselta ja vaatinee suurehkon lämpösumman hedelmiä tuottaakseen. Sanottu itsepölytteiseksi.

Brjanskij 4 (Bryansk 4) II Pr. armeniaca x mandshurica [A]

Venäläinen keskiaikainen hybridi. Omakohtaiset kokemukset antavat viitteitä ainakin kohtalaisesta talvenkestävyydestä. Saadut lähdetiedot valitettavan ristiriitaisia. Hedelmä ilmeisen suurehko, pilkullinen ja keltainen. Puu vaikuttaa omaavan hillityn kasvutavan ja vaipuvan lepoon aikaisin. Sanottu itsepölytteiseksi.

Brookcot II Pr. armeniaca [A]

Yhdysvaltalainen lajike. Puu suurikoiseksi tuleva, vahva ja terve. Hedelmä keskikokoinen tai pienehkö.
Uusi lajike meillä tutkittavana ja koekasvatuksessa. Lisäykset eri perusjuuriin tutkimustarkoituksessa on aloitettu, mutta myyntitaimituotantoa emme ole vielä aloittaneet. Taimia ei siis vielä saatavilla

Cot-N-Candy White I Pr. armeniaca x salicina [B]

Huippu-uutuus USAsta. Aprikoosipuun ja japaninluumupuun hybridi. Hedelmä suuri, hyvin vaalea ja sileäkuorinen. Hedelmäliha oikein aromaattinen ja mehukkaampi, kuin aprikoosipuilla yleisesti. Siemenkivi täysin irti. Puu pienehkö ja kompakti. Talvenkestävyys meillä vaatii vielä lisätutkimusta, vaikuttaisi olevan vain välttävä. Erikoisuus hyvin lämpimille kasvupaikoille. Pergoloihin, viher- ja kasvihuoneisiin.

Edelweiss I Pr. armeniaca [A]

Uusi lajike meillä tutkittavana ja koekasvatuksessa. Lisätietoja esillä myöhemmin.
Lisäykset eri perusjuuriin tutkimustarkoituksessa on aloitettu, mutta myyntitaimituotantoa emme ole vielä aloittaneet. Taimia ei siis vielä saatavilla.

Elli III Pr. armeniaca [A]

Tarton yliopiston vanhan koetarhan (emopuut olivat vanhoja ja terveitä, mutta sittemmin kaadettu n. 20v. sitten rakentamisen vuoksi) EL-1. Muuta nimeä ei tiedossamme ole, eikä myöskään ollut yliopistolla.
Annettu suomalaiseksi lajikenimeksi Elli. Pienenlainen hedelmä kellanoranssi, kivi irtonainen. Aromikas.
Puu kohtalaisen talvenkestävä, terve. Ilmeisen suuri pölytysarvo muille aprikooseille. Aprikoosien tapaan arka keväthalloille, ellei suojata. Pitkäaikainen kukinta. Vuosittais- ja runsassatoisa.
Talvenkestävimpiä lajikkeitamme.

Goldrich I Pr. armeniaca [A]

Yhdysvaltalainen, meilläkin jotensakin menestyvä aprikoosilajike. Kauppahedelmä. Puu voimakaskasvuinen. Kestävä ja terve. Talvenkestävyyskin kohtuullinen. Hedelmä erittäin suuri, oranssipunainen. Erittäin maukas ja mehukas. Arka keväthalloille. Kokeiluun.

Iceberg (Aisberg) I-II Pr. armeniaca [A]

Uusi lajike meillä tutkittavana ja koekasvatuksessa. Lisätietoja esillä myöhemmin.
Lisäykset eri perusjuuriin tutkimustarkoituksessa on aloitettu, mutta myyntitaimituotantoa emme ole vielä aloittaneet. Taimia ei siis vielä saatavilla.

Jerseycot I Pr. armeniaca [A]

Yhdysvaltalainen lajike. Talvenarka meillä. Hedelmä kellanoranssi. Täplittynyt kuori. Melko kookas.
Malto aromikas. Puu keskimääräisen kasvun omaava. Lisäykset eri perusjuuriin tutkimustarkoituksessa on aloitettu, mutta myyntitaimituotantoa emme ole vielä aloittaneet. Taimia ei siis vielä saatavilla.

Krasnosekii (Krasnoshokii) II-III Pr. armeniaca [A]

Venäläinen lajike. Vaikuttaa vähintään kohtalaisen talvenkestävältä.
Aikaisinalkava satoikä. Hedelmä pienehkö, usein täplittynyt oranssi. Puu tasapainoinen, pienehkö.
Aikainen kukinta lajilleen tyypillisesti. Itsepölyttävä, mutta ristipölytys lisää hedelmien laatua ja määrää.

Lelj II-III Pr. armeniaca [A]

Venäläinen kestävä aprikoosilajike Moskovan alueelta. Hedelmä pyöreähkö, kellanoranssi.
Hieman punaista peiteväriäkin. Aprikoosiksi pienehkö tai enintään keskikokoinen. Erittäin maukas ja mehukas. Siemenkivi täysin irtonainen. Puu pienehkö, vaikuttaa melko talvenkestävältä. Erittäin aikainen kukkija lajilleen tyypillisesti, joten kukat vie usein yöpakkanen, ellei suojata. Vuosittais- ja runsassatoisa. Erinomainen lajike.

Morden´s Earlier II Pr. armeniaca [B]

Kanadasta kotoisin oleva aikainen lajike. Hedelmä oranssi, maukas. Puu keskimääräisen kasvun omaava. Talvenkestävyydeltään kohtalainen lämpimällä kasvupaikalla. Aikaisena lajikkeena kukkasilmut kärsivät kevään yöpakkasista. Kokeilulajike meillä.

Moskovan Suuraprikoosi (Moscow Big Apricot) II-III Pr. armeniaca [A]

Venäläinen uutuuslajike. Hedelmät suurikokoiset, hieman tavanomaista litteämmät. Puu vaikuttaa aprikoosiksi hyvin voimakaskasvuiselta. Oksat suuntautuvat pystyyn, joten kasvuohjattava. Talvenkestävyys oletettavasti kohtalaisen hyvä. Vaipuu hyvin lepoon meidän lämpösummassa. Suojattava myöhäiskevään yöpakkasilta. Lajike vaikuttaa hyvin lupaavalta, mutta vaatii vielä lisätutkimusta.

PU-20955 III Pr. armeniaca [A]

Latvialainen keskiaikainen lajike. Hedelmät keskikokoisia, tyypillisen kellanoransseja. Puu kasvutavaltaan avara hyvin oksakulmin. Pidetään hyvin talvenkestävänä. Kevään sahaava lämpötila vaurioittaa helposti kukkasilmuja. Kestävä ja sitkeä. Hyvin mahdollinen lajike hedelmien tuottamiseen meillä.
Suojattava myöhäiskevään yöpakkasilta.

Roxana I-II Pr. armeniaca [A]

Aprikoosilajike, jonka alkuperä on Balkanin alueella. Hedelmä melko kookas ja maukas. Kellanoranssi punahäiveisen peitevärin kera. Puu ei kestä myöhäiskevään pakkasia (takatalvi) kasvun jo alettua, muutoin vaikuttaa välttävän talvenkestävältä. Melko voimakaskasvuinen. Erittäin aikainen kukkija lajilleen tyypillisesti, joten kukat vie usein yöpakkanen, ellei suojata. Vaativa lajike meillä. Kokeiluun lämpimille kasvupaikoille.

Varjag I-II Pr. armeniaca [A]

Uusi lajike meillä tutkittavana ja koekasvatuksessa. Lisätietoja esillä myöhemmin.
Lisäykset eri perusjuuriin tutkimustarkoituksessa on aloitettu, mutta myyntitaimituotantoa emme ole vielä aloittaneet. Taimia ei siis vielä saatavilla.

Vodolej II-III Pr. armeniaca [A]

Venäläinen lajike. Talvenkestävyys vaikuttaa kohtalaisen hyvältä. Hedelmä pyöreä, kellanoranssi, keskikokoinen. Kivi täysin irtonainen. Puu aprikoosiksi voimakaskasvuinen ja terve. Sanottu lähdetiedoissa erittäin satoisaksi lajikkeeksi. Keväisin kukinta-aikaan suojattava yöhalloilta.

Zard I Pr. armeniaca [A]

Uusi lajike meillä tutkittavana ja koekasvatuksessa. Lisätietoja esillä myöhemmin.
Lisäykset eri perusjuuriin tutkimustarkoituksessa on aloitettu, mutta myyntitaimituotantoa emme ole vielä aloittaneet. Taimia ei siis vielä saatavilla.

Zeus I-II Pr. armeniaca [A]

Moskovan alueen lajike Venäjältä. Talvenkestävyys enintään kohtalainen.
Hedelmä pienehkö tai keskikokoinen, kellanoranssi. Puu kompakti ja pienehkö.
Menestyessään säännöllissatoisa. Kasvualustan suhteen vaativa.

.....

Kaikki myyntitaimemme ovat perinteisesti oksastamalla tai silmustamalla itse lisäämiämme omista emopuistamme.

............................
Aprikoosien kasvatusta Suomessa? Kyllä se on mahdollista.
Pari huomionarvoista seikkaa kuitenkin täytynee tuoda esille asiaan liittyen.
Talvehtiminen sujuu yleensä hyvin, mikäli lämpösumma ja ravinne/kosteustase sallivat puiden vaipua ajoissa lepoon. Keväällä on ongelma-aika. Suuret päivä- ja yölämpötilojen erot vaurioittavat helposti kukkasilmuja. Kukinta on aikainen ja pölyttäjähyönteisistä on krooninen pula joka kevät. Hedelmien saaminen lajista nautittavaksi vaatii hieman valveutuneisuutta ja mahdollista ylimääräistä vaivannäköä.


..................................................................................................................................
Vyöhykesuositukset perustuvat kolmeen seikkaan.
1. Omat havaintomme ja kokemuksemme
2. Asiakkailtamme saadut havainnot ja kokemukset
3. Lajikkeista yleisesti käytetyt vyöhykesuositukset

Mikäli suositus on esim. III-IV, se tarkoittaa lajikkeen menestyvän käsittääksemme yleisesti vyöhykkeellä III, mutta menestyvän myös edullisissa oloissa vyöhykkeellä IV. Huomioitava on myös, jos ajan saatossa lajikkeesta saatavien omien viljelykokemuksiemme karttuessa osoittautuu annettu vyöhykesuositus virheelliseksi, muutamme sitä vastaamaan todellista käsitystämme.

Muistettava on, että kasvin menestymiseen vaikuttavia tekijöitä on useita.
Ilmasto-olot, ravinnetekijät, maaperän koostumus jne. Vyöhykesuositus on vain yleisluontoinen suositus. Paikallinen pienilmasto ja taitava lannoitus saattaa antaa mahdollisuuden menestyksellä kasvattaa huomattavankin arkoja kasveja.
Aina kannattaa perehtyä ja kokeilla!

 
 
 
 
LAJIKETIEDOT
 
-
1. Omenapuu
-
2. Koristeomenapuu
-
3. Päärynäpuu I
-
4. Päärynäpuu II
-
5. Luumupuu I
-
6. Luumupuu II
-
7. Aprikoosipuu
-
8. Persikkapuu
-
9. Pluotipuu
-
10. Kirsikkapuu I
-
11. Kirsikkapuu ja -pensas II
-
12. Makeapihlajapuu
-
13. Pähkinäkasvit
-
14. Pensasmustikka
-
15. Mustaherukka, viherherukka
-
16. Punaherukka, valkoherukka
-
17. Karviaismarja
-
18. Vadelma
-
19. Karhunvadelma
-
20. Teivadelma
-
21. Pensaspuolukka
-
22. Hunajamarja l. Haskap
-
23. Saskatoon
-
24. Aronia
-
TAIMET - HINNAT
 
-
1. Hedelmäpuut ja marjakasvit, sekä perusjuuret - hinnasto
-
2. Metsä- ja koristepuiden, sekä pensaiden taimet - hinnasto/saatavuus
-
3. Toimintamalli ja vastuulauseke
-
OHJEET
 
-
1) Kasvupaikka
-
2) Taimien hankinta
-
3) Taimien istuttaminen
-
4) Istuttamisen jälkeinen ensimmäinen kasvukausi ja talvi
-
5) Ensimmäinen leikkaus
-
6) Istuttamisen jälkeinen toinen kasvukausi ja talvi
-
7) Toinen leikkaus ja myöhäisempi aika
-
MUUT TUOTTEET/PALVELUT
 
-
1. Perusjuuret - Rootstocks
-
2. Jalo-oksat - Scions
-
3. Maanpeitekangas
-
4. Rungon- ja juuristonsuojat
-
5. TEHO -myyränloukku
-
6. Sidontanauhat
-
7. Tuki- ja merkintäkepit
-
8. Tuentavaijeri ja kiristimet
-
9. Klipsit ja kiinnikkeet
-
10. Nimiöintitarvikkeet
-
11. Merkintävälineet
-
12. Jalonnusteippi ja -vaha
-
13. LÖWE -oksasakset
-
14. SIBERIAN RED -talvivalkosipuli
-
15. Hunaja
-
16. Muut palvelut
-
17. Lahjakortti
-
18. Domainit
-
YLEISINFO
 
-
Kasvuvyöhykkeet
-
Lämpösumma
-
D-arvo
-
Terveysinfo
-
Kasvinterveysinfo
-
MYYNTI
 
-
Myynti
-
YHTEYSTIEDOT
 
-
Savonlinnan Taimisto
-
Savonlinna Nursery
-
 
N e m i n e m  p e c u n i a  d i v i t e m  f e c i t ,  p o m a r i u m  e s t