-
  Kuva Kasvuvyöhykkeet
Lämpösumma
D-arvo
Terveysinfo
Kasvinterveysinfo

Tarhaomenapuut (Omenapuut) 2024

 
Omenapuut hedelmien tuottamista ja nauttimista varten
 
Taimiamme on ennakkotilattavissa erillisen myyntitaimien saatavuusluettelon mukaisesti. Luettelo on esillä sivustollamme vuosittain n. joulukuun puolenvälin vaiheilta huhtikuun puoliväliin. Pyrimme pitämään luetteloa ajantasaisena, mutta päivitysviivettä saattaa esiintyä.

Taimia on tilattavissa myös jo kasvukauden aikana, mutta tällaisiin tilauksiin pystymme tekemään tilausvahvistukset vain kasvuvarauksella. Taimia on paljon ja meillä ei ole mahdollista tarkistaa jokaisen lajikkeen kasvua/lukumäärää pelloilla linjoista.

Huom. Muutamat lajikkeet ovat E-merkittyinä tässä lajikekuvausluettelossamme, mutta niitä voi tulla taimena saataville, kunhan saamme taimet lajiteltua, luokiteltua ja laskettua. Mikäli lajike on meillä uusi ja vasta emo/varmuustaimivaiheessa, se merkitään aluksi E-merkinnällä. Myyntitaimituotannon alettua merkintä korjataan A/B/C:ksi.

...........................

- Malus domestica

2024

- Lajikkeiden myyntitaimien hintaryhmät ovat merkityt [A] [B] [C].
- Mikäli taimia ei ole lainkaan saatavilla, on merkintä [E].

...................


Aelita (Sentjabrskoje) II-III M. domestica [B]

Venäläinen talviomenalajike. Hedelmä lievän harjuinen, peiteväriltään enimmältä osin punainen. Malto tiivis ja mehukas. Maku raikkaan makeanhappoinen, miellyttävä. Puu keskimääräisesti kasvava, terve. Satoisa kauppalajike. Ruvenkestävyys erinomainen. Luomuun.

Afrodita II M. domestica [A]

Talviomenalajike, venäläistä alkuperää. Hedelmä suurehko, peiteväriltään punavihreä. Maku hyvä, hedelmäliha tiheä, säilyvä. Käyttöaika keskitalvelle saakka. Puu tukevan ja voimakkaan kasvun omaava. Talvenkestävyys kohtalainen. Täysin ruvenkestävä. Luomuun suositeltava.

Agra III-IV M. domestica [B]

Hyvin aikainen kesälajike Latviasta. Valmistuu nautittavaksi selvästi ennen Valkea Kuulasta. Hedelmä keskikokoinen, peiteväriltään täysin punainen. Malto vaalea, kesäomenaksi tiivis, mutta kevytsyöntinen. Mehukas. Puu talvenkestävä ja terve. Ruvenkestävyys erinomainen. Luomuun. Odotusarvo lajikkeen suhteen hyvin korkea. SUOSITELTAVA

Ahrista® II-III M. domestica [C]

Saksalainen syyslajike. Hedelmät suuria, peiteväriltään lähes kokopunaisia. Malto tiivis ja hienoarominen. Puu voimakas- ja pystykasvuinen. Satotaso erittäin korkea. Sato vuosittaissäännöllinen. Ruvenkestävä luomulajike. Kauppalajike. Talvenkestävyys meillä tyydyttävä, liki hyvä. Jalostajanoikeuksin suojattu arvolajike.

Aivarins II M. domestica [A]

Latviassa jalostettu syyslajike. Hedelmä suuri, lähes kauttaaltaan punaisen peitevärin verhoama. Mehukas herkkuhedelmä. Puun viljelykokemukset meillä vielä vähäiset. Oletettavasti riittävän kylmänkestävä. Runsas- ja säännöllissatoisa.

Alderham Purple IV M. domestica [B]

Britannialainen syyslajike Hertfordshirestä Englannista. Hedelmä keskikokoinen, hieman kantalitteä. Peiteväriltään punainen. Myös malto selkeän punainen/ punahäiveinen. Sato runsas. Soveltuu hyvin mehustukseen tai soseeksi, myös pöytäomenaksi. Kukinta pitkäaikainen, joten hyvä pölytysarvo muille. Suositeltava erikoisuus.

Aleksanteri (Czar Alexander) IV M. domestica [B]

Vanha ja tunnettu venäläinen syyslajike 1700-luvulta. Hedelmä talouskäyttöön erinomainen. Suurikokoinen, punaisen peitevärin omaava. Hieman kartiokkaanharjanteinen, napa ahdas. Malto melko kevyttä ja suhteellisen mehukasta. Säilyvyys noin kaksi kuukautta. Puu voimakaskasvuinen ja vahva. Talvenkestävyys vähintäänkin hyvä. Terve ja hyvin satoisa lajike.

Alesja III M. domestica [B]

Valko-Venäjällä jalostettu erinomainen talvilajike. Hedelmä suurehko. Vahapintainen ja peiteväriltään kokopunainen. Malto tiivis ja makeanhapokas. Säilyy kevääseen. Puu keskivertokasvuinen. Taudinkestävyys yleisesti erinomainen, ruvenkestävyys tyydyttävä tai hyvä. Talvenkestävyys kohtalainen. Baltiassa laajasti levinnyt niin ammatti-, kuin kotitarhoihinkin.

Ambrosia II M. domestica [B]

Kanadalainen talvilajike British Columbiasta. Syntynyt Golden Delicioksen vapaasti pölyttyneestä siemenestä 80-luvulla. Hedelmä suuri, hennonpunaisen peitevärin osaksi omaava. Kaunis ja muotopuhdas. Maku erittäin miellyttävä, hieman päärynäarominen. Mehukas ja vähähappoinen. Puu terve ja keskivoimakaskasvuinen. Talvenkestävyys meillä saisi olla hieman parempi, ollen vain välttävä, enintään tyydyttävä.

Ametist (Puure Ametist) III M. domestica [B]

Latvialainen talvilajike. Hedelmät suuria ja muotopuhtaita. Lähes kokonaan punaiseksi peitevärittyneitä. Malto hyvin herkullinen, karamellimausteinen. Makeutuu hyvin myös kylminä sadekesinä. Puu vaativa kasvualustan suhteen. Keskikokoinen. Talven- ja ruvenkesto hyvät. Satotaso hyvin korkea ja sato säännöllinen. Upea.

Amorosa II-III M. domestica [A]

Kanadalainen talvi-kauppaomenalajike. Tunnetun Aroman punahedelmäinen muunnos. Kasvupaikan suhteen vaativa. Hedelmä suurehko, tiivismaltoinen ja hyvin säilyvä. Puu vaipuu talvilepoon hitaasti, ollut kuitenkin tyydyttävän talvekestävä. Satoisa.

Ariane II M. domestica [B]

Syyslajike Ranskasta. Hedelmä peiteväriltään punainen. Suuri, hyvin sileäpintainen ja tasakokoinen. Kauppalaatu erinomainen. Myös malto mehukkaan raikas. Puu pystykasvuinen. Ruvenkestävä huippuluomulajike. Talvenkesto on tyydyttävä.

Aromatnoje IV M. domestica [A]

Venäjältä kotoisin oleva aromikas talviomenalajike. Terve ja kestävä. Herkkuomena. Hedelmä suuri tai hyvin suuri, vihreä punaviiruinen. Saattaa vaatia jälkikypsytystä varastossa. Säilyy kevääseen. Maku voimistuu varastoitaessa. Talvenkestävä, säännöllissatoisa ja erittäin ruvenkestävä.

Arx III M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen talvi-kauppaomenalajike. Hedelmä peiteväriltään kokopunainen ja suurikokoinen. Malto tiivis, hyvin mehukas. Maku hienon aromaattinen. Säilyvä. Suuri- ja säännöllissatoisa hieno lajike. Lähes kaikki hedelmät I lk:n n.70mm:n kauppalaatua. Talvenkestävyys hyvä. Ruvenkestävyys erittäin hyvä. Kovan luokan kauppalajike. Helppo kasvattaa myös kotitarhoissa. Osoittautunut erääksi parhaimmista omenalajikkeistamme. Ollut meillä yli 15v. ja arvostuksemme kasvaa kasvamistaan lajiketta kohtaan. SUOSITELTAVA

Astrid II M. domestica [B]

Punamaltoinen syysomenalajike alkujaan ilmeisesti Ruotsista. Hedelmä keskikokoinen tai pienehkö. Sokeroituu nautittavaksi kypsyessään riittävästi. Mehustukseen, salaatteihin ym. erinomainen punaisen ja mehukkaan hedelmälihansa vuoksi. Ruvenkestävyys hyvä. Talvenkestävyys meillä kohtalainen.

Atvasara III M. domestica [A]

Latvialainen syyslajike. Hedelmä keltainen, hyvin suuri ja muotopuhdas. Kaunis. Malto erittäin mehukas, raikkaan imelä. Puu hieman hento-oksainen, leveä. Talvenkestävyys ja ruvenkestävyys hyvät.
säännöllis- ja runsassatoisa. Hieno.

Auksis III M. domestica [A]

Talviomenalajike Latviasta. Hedelmä suuri, pinnalta lähes punainen. Pitkä nautinta-aika, suoraan puusta pitkälle kevääseen. Ei juuri pudokkaita. Maku herkullisen mehevä. Puu terve ja keskimääräisesti kasvava. Ruven- ja talvenkestävyys hyvät. Laajasti viljelty erinomainen kauppaomena. Luomuun soveltuva.

Baiba II-III M. domestica [E]

Latviassa jalostettu myöhäinen kesälajike. Hedelmät kookkaita, peiteväriltään vahvan punahäiveisiä, suorassa valossa lähes täyspunaisia. Aromikkaita ja mehukkaita. Puun kasvutapa on luonnostaan kapean pilarimainen lyhyin sivuoksin. Satoikä alkaa jo varhain ja sato on säännöllinen. Yleinen kasvinterveys ja talvenkestävyys hyvät.

Baldwin III M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen vanha ja tunnettu talvilajike. Säilyvä hedelmä suuri, peiteväriltään punainen. Hyvä "allrounderi" nautittavaksi, mehustukseen, soseisiin ja leivonnaisiin. Malto aromikas ja mehukas. Puu tukevakasvuinen ja terve. Talven- ja ruvenkestävyys hyvät. Erittäin runsassatoisa, mutta tarkka pölytyksestä (triploidi). Kauppalajike.

Bardsey Apple (Merlins Apple) II-III M. domestica [B]

Walesin Bardseyn saarelta peräisin oleva ikivanha syyslajike. Hedelmä sitruuna-arominen, suurehko ja peiteväriltään punajuovikkainen. Puu erittäin terve ja ilmeisen talvenkestäväkin. Täysin ruvenkestävä. Luomuun.

Battleford V-VI M. domestica [B]

Erittäin kestävä syyslajike kylmille seuduille. Yleensä pidetään alkuperältään venäläisenä, mutta jo 1930-luvulla on tunnettu Saskatchewanissa ja Manitobassa useita hieman toisistaan poikkeavia “Battlefordeja”. Battleford no.1 (North Battleford, Saskatchewan) -puuta pidetään nykyään lajikkeen läntisenä kantapuuna. Hedelmä suurehko, vihertävänkeltainen, punakirjava/himmeän punaraidallinen. Malto kellertävä ja hieman karkeahko, mutta miellyttäväarominen ja monikäyttöinen. Puu terve ja siis erittäin talvenkestävä (USDA 2). Hyvä talousomenalajike Etelä-Lappiinkin.

Baya® Marisa III-IV M. domestica [C]

Saksalainen huippulajike Baijerista. Jalostajanoikeuksin suojattu syyslajike. Kookkaat hedelmät kokopunaisen peitevärin omaavat. Malto lähes täyspunainen, erikoinen. Mehukas ja makea (sokeripitoisuus korkea). Erittäin hyvä ja tasainen kauppalaatu. Sato alkaa varhain ja on runsas jo nuorella puulla. Lisäksi jokavuotinen. Kovan luokan tulevaisuuden kauppalajike, jonka hedelmä tullaan hinnoittelemaan Suomenkin markkinoilla korkeaan arvoon (näin on käynyt muuallakin, esim. Saksassa, Hollannissa ja UK:ssa). Puu terve ja vahvakasvuinen. Ruvenkestävyys erinomainen ja talvenkestävyys oikein hyvä. Omena-allergikoillekin sopiva. Meillä lajike on selvinnyt vaurioitta -34,5C, joten ääreislämpötilankesto on myös erittäin hyvä. Siis oikea SUPERlajike. Kasvinjalostaja Michael Neumüllerin (Bayerisches Obstzentrum) info löytyy täältä. SUOSITELTAVA


Belorusskoje Malinovoje (Valkovenäjän vadelmainen) I-II M. domestica [A]

Valkovenäläinen erittäin hyvä talvilajike. Hedelmä suuri, näyttävän karmiininpunainen. Makeanhappoinen, raikas ja mehukas. Vadelma-arominen. Vaatimaton kasvupaikan suhteen. Talvenkestävyys hyvä. Satoisa. Ruvenkestävyys hyvä. Upea.

Belorusskoje Sladkoje III M. domestica [B]

Hieno talvilajike Valko-Venäjältä. Hedelmä suuri ja peiteväripunainen lähes kauttaaltaan. Malto mehukas ja säilyväksi talviomenaksi epätavallisen makea. Säilyy helposti kevättalvelle. Puu melko voimakaskasvuinen. Ilmeisen terve ja talvenkestävyyskin vähintään tyydyttävä. Ruvenkestävyys hyvä.

Bittenfelder III M. domestica [A]

Saksalainen vanha ja tunnettu myöhäinen talvilajike Baden-Württemburgista. Vihreäkuorinen hedelmä, vain heikoin punaisin merkein. Keskikokoinen tai suurehko. Malto tiivis ja kovanlainen. Varastossa sokeroituu ja makeutuu. Erinomainen siiderilajike. Monipuolinen, myös talvella kelpo pöytälajikekin. Säilyy kevääseen. Puu voimakaskasvuinen ja vankka. Lajike on terveperimäinen, myös on ruvenkestävyys hyvä tai oikein hyvä. Talvenkestävyys meillä tyydyttävä. Satoisa ja varmakasvuinen lajike.

Björn Lindberg III M. domestica [B]

Suomalainen syyslajike viime vuosisadan puolivälistä. Hedelmät vaihtelevan kokoisia, soikeita, hyvin peitevärittyneitä punaisiksi. Malto syöntiomenaksi kohtuullinen, happamahkon krapsakka. Puu kohtaisen pystykasvuinen. Kasvinterveys keskimääräinen, samoin talvenkesto, ollen tyydyttävät. Kotitarhojen lajike.

Blush Surprise II M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen huippusyyslajike. Saksalaisten emigranttien 1840-luvulla uudelle mantereelle tuodun kantalajikkeen eräs muunnos (mutaatio). Hyvin tunnettu eräällä toisella tavaramerkkisuojatulla lajikenimellä, jota emme voi käyttää. Suurehko hedelmä vain hyvin vähäisen hennon ruusunpunaisen peitevärin omaava, enimmäkseen kellanvihreä. Malto sisältä samoin ruusunpunainen. Mehukas ja erikoisen aromikas. Sokeritasapaino hyvä. Puu kohtalaisen hento-oksainen ja hillittykasvuinen. Ruvenkestävyys erinomainen. Talvenkestävyys tyydyttävä. Mahtava lajike.

Bohemia II M. domestica [B]

Tshekin alueelta tuleva talvilajike. Rubin-lajikkeen muunnos (silmumutaatio). Hedelmä pyöreä, suurikokoinen ja peiteväripunainen ylejään. Aromaattisen makeanhapokas ja mehukas. Hieno. Puu vahvasti ja avarasti kasvava. Kasvualustan suhteen melko vaativa. Talven- ja taudinkesto yleisesti tyydyttävät. Lämpimille kasvupaikoille.

Borgovskoje (Peltosalmen imelä) V M. domestica [A]

Venäjältä kotoisin oleva hyvin kestävä kesälajike. Suomalainen kauppanimi Peltosalmen Imelä kertoo hedelmän olevan erittäin makea, lähes hapoton. Voimakaskasvuinen. Satoisa. Hedelmä vaalean vihreä. Hento-oksainen. Ruvenkestävyys kohtalainen. Hyvä ja makea syöntiomena.

Braeburn Helena I-II M. domestica [A]

Hyvin tunnettu talviomenalajike mm. Keski-Euroopassa ja Brittein saarilla. Alkuperä Uudessa-Seelannissa. Suurehko, peiteväriltään lähes punainen hedelmä. Tiivismaltoinen. Sato kypsyy myöhään ja säilyy kevääseen. Kauppalajike. Puu vaikuttaa melko talvenaralta, mutta terveeltä. Lämpimille kasvupaikoille. Erittäin satoisa.

Bratsud V M. domestica [A]

Venäläinen talvilajike. Hedelmä vaalean vihreä. Hyvä syöntiomena myöhemmin talvella. Lämpiminä kesinä hedelmään kehittyy erittäin hyvä aromi. Hyvin talvenkestävä. Puu voimakaskasvuinen ja terve. Ruvenkestävyys erittäin hyvä. Hyvä luomulajike pohjoisemmaksikin.

Close I-II M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen, hyvin aikainen kesälajike. Hedelmä peiteväriltään lähes kokonaan punainen, maku makeahappoinen. Pyäreä ja suurehko. Vaativa kasvumaaperän suhteen. Puu voimakas- ja pystykasvuinen. Talvenkestävyys ilmeisen tyydyttävä. Näyttävä kesäomenalajike.

Co-op 29 I-II M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen talvilajike. Tunnetumpi eräällä toisella tavaramerkkisuojatulla lajikenimellä, jota emme voi käyttää. Hedelmä suurehko, muotopuhdas. Vihreänkeltainen, hennon punalaikkuisella peitevärillä. Malto tiivis, mutta kevyt. Sitruuna-arominen ja hyvin mehukas. Puu keskivertokasvuinen ja terve. Täysin ruvenkestävä. Talvenkestävyys meillä välttävä tai enintään tyydyttävä.

Cox´s Orange (Cox´s Orange Pippin) I M. domestica [B]

Herkkujen herkku. Useasti maailman parhaaksi pöytäomenaksi rankattu syyslajike Englannista. Hedelmä punertavanvihreä, kookas. Malto kellertava, erinomaisen aromaattinen ja mehukas. Maku omaperäinen, hieno anisarominen. Taudinkestävyys yleisesti hyvä, mutta talvenkestävyys meillä valitettavan huono. Vain parhaille ja lämpimimmille kasvupaikoille kokeiluun.

Cornish Aromatic I-II M. domestica [B]

Englantilainen syys/talvilajike Cornwallista. Hedelmä voimakkaan mausteinen, suuri, peiteväriltään punainen tai punarussetläikikäs. Kohtalaisen säilyvä. Puu voimakaskasvuinen, hyvin terve. Vanha perinnelajike, täysin ruvenkestävä. Luomuun.

Cortland II M. domestica [A]

Tunnettu talviomenalajike, joka on Yhdysvaltalaista alkuperää. Hedelmä pääväriltään punainen, suurehko. Kypsyy erittäin myöhään ja saattaa vaatia jälkikypsytyksen. Malto tiivis, säilyy kevääseen.
Hyvä ruvenkesto. Satoisa. Kauppahedelmälajike.

Crimson Crisp II M. domestica [B]

USAssa jalostettu hieno täyspunaisen peitevärinen kauppasyyslajike. Hedelmät hyvin mehukkaita, makeanraikkaita. Keskikokoisia tai suurehkoja. Puu keskiverto, lajike terve. Kohtaisen ruvenkestävä. Erinomainen kauppalajike. Tasalaatuiset omenat ja säännöllinen runsas satotaso. Siiderinvalmistajien suosikkeja. Talvenkestävyys lienee vähintään tyydyttävä, mutta lisätutkimusta tarvitaan vielä.

Cybele Delrouval® I-II M. domestica [E]

Ranskalainen talvilajike. Hedelmä punaiseksi peitevärittynyt. Suurehko ja kauniin muotopuhdas. Puu pienikasvuinen, siro. Meillä talvenkestävyys vain välttävä. Jalostajanoikeuksin suojattu.

Dace IV M. domestica [B]

Latvialainen kovan luokan kauppaomenalajike. Sensaatiomaisen nopeasti levinnyt Baltian kauppatarhoissa, joissa tällä hetkellä käsittääksemme eniten istutettava lajike. Hedelmä suuri, lähes kokonan punaisen peitevärin verhoama. Muotopuhdas ja hyvin kaunis. Aromikas, mehukas ja erinomaisen makuinen. Säilyy helposti kevääseen. Lajike on täysin ruvenkestävä ja muutoinkin hyvin terve. Puu kohtalaisen voimakaskasvuinen, avaraoksainen ja helppohoitoinen. Talvenkestävyys erittäin hyvä. Erinomaisen satoisa talvilajike. Useimpina vuosina hedelmä saavuttaa parhaan nautinta-aromin jo puussa Etelä-Suomessa, mutta pohjoisemmassa vaatii vähäisen varastokypsytyksen. Sopii erittäin hyvin myös luomuun. Varma menestyslajike. Upea. Parhaita omenalajikkeitamme. SUOSITELTAVA

D´Arcy Spice I-II M. domestica [B]

Essexin alueen syyslajike Englannista. Hedelmä keskikokoinen, peiteväriltään russetpunaläikikkäinen. Malto mausteinen ja mehukas. Perinnelajike 1700-luvulta. Terve ja taudinkestävä. Talvenkestävyys välttävä. Eniten ykköstiloja monissa makutesteissä. Hedelmän ulkoinen olemus voisi olla parempi, mutta makua kuvataan yleisesti jumalaiseksi.

Daina II-III M. domestica [A]

Latvialainen syyslajike. Hedelmät kauniita, kauttaaltaan pintapunaisia. Malto mehukkaan happaman imelä. Sokeroituu sään viiletessä. Puu keskimääräisen kasvun omaava. Ruvenkestävyys hyvä, talvenkestävyys vähintään tyydyttävä.

Danziger Kantapfel (Nikolausapfel) III M. domestica [B]

Saksalainen myöhäinen syyslajike, joka mainitaan ensimmäisen kerran jo 1700-luvun alussa. Hedelmät keskikokoisia, lähes kokonaan punaisen peitevärin verhoamia. Kuori sileä, lievästi vahapintainen. Malto mehukas ja imelänhappoinen. Puu voimakaskasvuinen, oksat avarakulmaiset. Hyvin terve ja talvenkestävä. Satoisuus säännöllinen ja runsas.

Delcorf Diana® I-II M. domestica [E]

Hollantilainen Delcorf-lajikkeen silmumutaatio. Kasvinjalostajaoikeuksin suojattu syyslajike. Hedelmät suuria, pitkänomaisia. Peiteväriltään lähes täyspunaisia. Malto tiiviinmurea, hyvin mehukas ja aromikas. Puu terve ja kestävä. Ruvenkestävyys myös hyvä. Talvenkestävyys vaatii lisähavainnointia. Lajike meillä vasta tutkimusvaiheessa, taimia ei saatavilla.

Diamond II M. domestica [A]

Suomalainen syysomenalajike. Hedelmät punaviiruisia, pitkulaisia. Punaväriä myös mallossa. Hedelmä keskikokoinen tai suurehko. Puu talvenkestävyydeltään kohtalainen. Vaikuttaa terveeltä lajikkeelta. Satoikä alkaa myöhään.

Discovery II-III M. domestica [A]

Tunnettu Brittiläinen kauppaomenalajike. Syys/talviomena meillä. Hedelmät keskikokoisia, lähes kauttaaltaan punaisen peitevärin verhoamia. Kiinteämaltoisia ja hyvin aromikkaita. Malto myös osin punainen. Erittäin mehukas ja hienoarominen. Hedelmät säilyvät kevääseen. Puu voimakaskasvuinen, talvenkestävyys hyvä tarkalla hoidolla. Täysin ruvenkestävä. Korkea- ja säännöllissatoinen herkkuomenalajike. Hieno kauppa- ja siideriomena. Luomuun. SUOSITELTAVA

Duets (Duet) II-III M. domestica [B]

Latviassa jalostettu pilariomenalajike. Sadon ajoittuminen syyslajikkeiden tavoin. Hedelmät suurikokoisia, vaaleaan punaväriin kuoreltaan peittyneitä. Mehukkaita ja maukkaita. Puu jää luontaisesti kooltaan pienehköksi ja kapeaksi. Ruvenkestävyys hyvä ja talvenkestävyys tyydyttävä.

Dutchess of Oldenburg (Dutchesse) V M. domestica [B]

Hyvin laajasti aikoinaan kasvatettu venäläinen syyslajike 1700-luvulta. Tunnetaan monilla erilaisilla rinnakkaisnimillä. Hedelmät suurehkoja ja punajuovikkaita. Hieman litistyneitä. Puun kasvuvoima hyvä. Kasvinterveys ja talvenkesto erinomaiset. Hyvä talousomenalajike kylmemmille seuduille. Oranssin värinen sose. Varmasatoinen ja helppo kasvatettava.

Dülmener Rosenapfel (Dülmener Rose) III M. domestica [B]

Saksalainen perinnesyyslajike. Hedelmä suurehko, punertava. Malto vaalea, mureanmehukas. Monikäyttöinen. Säilyy uudelle vuodelle. Puu voimakaskasvuinen ja tukeva. Talvenkestävyys hyvä, taudinkestävyys erinomainen.

Dzelzsabols I-II M. domestica [B]

Latvialainen myöhäinen talvilajike. Hedelmä suuri, peiteväriltään tumman karmiininpunainen. Malto kiinteä. Kypsyy nautittavaksi vasta varastoitaessa, säilyy myöhälle kevääseen. Ruvenkestävyys hyvä. Talvenkestävyys enintään kohtuullinen. Lämpimien maiden ja kasvupaikkojen arvolajike.

Ecolette I-II M. domestica [B]

Hollantilainen täysin rupivapaa talvilajike. Hedelmä pitkänomainen, pääväriltään punainen. Säilyvä. Malto tiivistä, erinomaisen mehukasta. Kauppaomenalajike. Luomuun kokeiltavaksi. Talvenkestävyys meillä heikohko. Lämpimille kasvupaikoille.

Edelman III M. domestica [A]

Suomalainen kesälajike Sortavalasta, kelloseppä Edelmanin mukaan nimetty 1930-luvulla. Kellanvihreät hedelmät ovat herkullisia pöytäomenoita. Satoikä alkaa verraten varhain. Puu terve ja taudinkestävä.

Eden III-IV M. domestica [B]

Myöhäinen syyslajike Kanadasta 1970-luvulta. Hedelmät peiteväriltään täyspunaisia, suurehkoja. Laadukas lajike sellaisenaan herkuteltavaksi tai salaatteihin/soseisiin/mehuihin. Leikatut lohkot tai sose eivät tummu helpolla ollen hyvin vaaleita. Käyttäytynee etelässäkin, kuin Särsö parhaimmillaan Keski- ja Pohjois-Suomessa? Sokeroituu aikanaan, joten lajiketta ei pidä kerätä liian aikaisin. Puu melko leveälatvuksinen, kuitenkin kompakti. Talvenkesto meilläkin varsin hyvä.

Eksotika III-IV M. domestica [A]

Talvilajike Latviasta. Hedelmä kokonaan punapintainen, laadukas ja suurehko. Tasakokoinen suuri ja laadukas. Malto hienoarominen ja mehukas. Puu kompakti, tukevaoksainen. Ruvenkestävyys erinomainen, muutoinkin terve. Talvenkestävyys hyvä. Hieno lajike kauppaomenaksikin.

Eliakselan naurisomena IV-V M. domestica [A]

Erinomainen syyskesän herkkulajike, joka on Pohjois-Savolaista alkuperää. Hedelmä kellanvihreä, naurismaisesti litistynyt, suuri. Maukas ja mehukas syöntihedelmä, jota voi kokeilla myös kauppaomenana. Ruvenkestävä. Sato runsas ja säännöllinen joka vuosi. Hieno omena, maatiaisnimestään huolimatta.

End 922 VI M. domestica [B]

Kanadalainen syyslajike äärimmäisen kylmiin ja vaativiin ilmasto-olosuhteisiin. Menestynyt täysin vaurioitumatta mm. päiväkausien -42C:n pakkasissa Pohjois-Albertassa (USDA 1). Lajike on sopeutunut myös erinomaisesti lyhyeeseen kasvukauteen. Harvoja todella arktisia lajikkeita, jotka ovat oikeasti hyvänmakuisia pöytä- tai talousomenoita. Hedelmä peitevärittyy kauniin punaposkiseksi ja on kooltaan keskikokoinen tai sitä hieman suurempi. Puu vahvakasvuinen ja terve, hyvin kestävä. Ruvenkesto erinomainen. Parhaita lajikkeita esim. Suomen Lappiin.

Eppulainen III-IV M. domestica [A]

Suomalainen talviomenalajike Grenmannin siemenestä. Hedelmä punavihreä, keskikokoinen. Maukas. Hedelmä säilyy kevääseen. Terve ja ruvenkestävä lajike. säännöllissatoisa. Hedelmäkoko näyttää pienenevän merkittävästi puun ikääntyessä. Toistaiseksi lisäystauolla.

Eva-Lotta III M. domestica [A]

Ruotsalainen syyslajike. Kauppalajikkeena viljelty. Hedelmä keskikokoinen, peiteväriltään punaläikikäs. Hyväarominen ja mehukas malto. Taudinkestävyys kohtalainen, mutta talvenkestävyys hyvä.

Filippa II M. domestica [B]

Talvilajike Tanskasta. Hedelmät suurehkoja, hieman napakulmikkaita. Peiteväri hennon punainen. Säilyvät kevääseen. Puun kasvutapa riippaoksainen, siro. Ruvenkestävyys ilmeisen hyvä, talvenkestävyys myös osoittautunut odotusarvoa paremmaksi. Hieno lajike. SUOSITELTAVA

Flamenco® (Balleriana Flamenco) I M. domestica var. Ballerina [E]

Englantilainen myöhäissadon pilariomenalajike. Puu pieni, hyvin pystykasvuinen. Hedelmät punaisia, suurehkoja. Maukkaita ja mehukkaita. Säilyvät uudelle vuodelle. Talvenkestävyys on meillä valitettavan heikko. Pergoloihin, viherhuoneisiin ja terasseille.

Freedom II-III M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen säilyvä syyslajike. Hedelmät lähes kauttaaltaan punaisen peitevärin verhoamia. Malto vaalea, krapsakas ja raikas. Lajike vastustaa erinomaisesti erikoisen feromoninsa turvin tuhohyönteisten vioituksia (vert. Särsö). Muutoinkin hyvin terve. Talvenkestävyys hyvä ja ruvenkestävyys erinomainen. Kovan luokan kauppalajike. Luomuun. SUOSITELTAVA

Gatis II-III M. domestica var. Ballerina [B]

Latvialainen pilariomenapuulajike. Sato valmistuu myöhään ja säilyy yli vuoden vaihteen. Hedelmät peiteväriltään valtaosin punaisia, maukkaita. Puu kestävä, kasvutapa pysty lyhyin sivuoksin. Satoikä alkaa varhain. Runsassatoinen ja ilmeisen ruvenkestävä. Pienien pihojen lajike.

Geneva Early II-III M. domestica [A]

Yhdysvalloissa jalostettu kuuluisa aikainen kesäomenalajike. Hedelmä suurehko, peiteväriltään pääosin punainen. Malto aromikasta. Puu kohtuullisen voimakkaan kasvutavan omaava. Satoisa. Aikaiseksi kauppaomenaksi edullisille kasvupaikoille.

Ginger Gold III M. domestica [B]

Erittäin aikainen kesälajike USAsta. Hedelmä suurehko ja nautintakypsänäkin vailla peiteväriä, vihreänkeltainen. Malto kermanvärinen, maku mieto, lievästi hapokas. Puu talvenkestävyydeltään meilläkin tyydyttävä tai hyvä. Usein mainittu aikaisimmaksi laajasti viljellyksi kauppalajikkeeksi Yhdysvalloissa. Runsas- ja säännöllissatoisa.

Glowing Heart IV-V M. domestica [B]

Kanadalainen syyslajike, joka tuottaa keskikokoisia punamaltoisia ja -kuorisia hedelmiä.Mehukas ja happamahko. Sokeroituu yölämpötilojen laskiessa satokaudella. Erinomainen lajike hilloihin, mehuihin ja siidereihin. Puu vahvakasvuinen ja tukeva. Ruvenkestävyys tyydyttävä, talvenkestävyys hyvä.

Goodland V M. domestica [B]

Kauppalaatuinen talvilajike kanadalaiselta Mordenin tutkimusasemalta Manitobasta. Tuottaa suuria muotopuhtaita hedelmiä, jotka värittyvät punaisiksi valon puolelta. Erinomainen maku, kermanvalkoinen mehukas malto. Hedelmät säilyvät kevääseen. Puu voimakaskasvuinen ja leveähkö, kuitenkin tukeva ja kompakti. Erittäin kylmänkestävä (USDA 2b), sopeutunut lyhyeeseen kasvukauteen. Lajike terve ja ruvenkestävyyskin hyvä. Tuottaa runsaan ja säännöllisen sadon vuosi toisen jälkeen. Erinomainen valinta pohjoisemmaksikin Suomea.

Grenman V M. domestica [A]

Suomalainen syyslajike Mikkelin seudulta. Hedelmät pieniä, väriltään vihertävän punaviiruisia, erittäin hyvänmakuisia syöntiomenoita. Vaatimaton kasvupaikan suhteen. Varmakasvuinen ja erittäin talvenkestävä kotikäyttölajike.

Haralson V M. domestica [B]

Kanadan Minnesotassa jalostettu vanha ja tunnettu talvilajike. Eniten istutettu 1900-luvulla Minnesotan provinssissa. Hedelmät keskikokoisia tai suurehkoja. Enimmäkseen punaiseksi peitevärittyneitä. Malto vaalea ja erittäin mehukas. Tiivis ja säilyvä. Puu keskivoimakaskasvuinen. Lajikkeen ruvenkesto hyvä ja talvenkesto erittäin hyvä. Satotaso hyvin suuri ja sato jokavuotinen. Hyvä “all rounder” monenlaiseen käyttöön. Eräs varmimpia lajikkeita kylmemmille ilmastoalueille Suomessakin

Hava (Hammars varv) III-IV M. domestica [A]

Vanha, alkujaan venäläinen syysomenalajike. Hedelmä suurehko tai keskikokoinen, lähes kauttaaltaan punainen. Harjanteinen. Malto rapeaa, kevytsyöntistä. Puu voimakaskasvuinen, kestävä ja terve. Ruvenkestävyys hyvä.

Heli IV M. domestica [A]

Paikallislajike Savonlinnasta. Aikainen kesälajike, jonka hedelmät keskikokoisia ja melko hyvin punaisiksi peitevärittyviä. Kesäomenaksi varsin kelvollisia ja maukkaita pöytäomenoiksi. Puu terve. Talvenkestävyys hyvä.

Heta III-IV M. domestica [A]

Suomalaista alkuperää oleva syyslajike. Hedelmä keskikokoinen ja lähes kauttaaltaan punainen. Mehukas, hapokas syönti- ja kauppaomenalajike. Maku neutraali, mieto. Puu keskimääräisen kasvun omaava.
Melko talvenkestävä. Yleinen kasvinterveys kohtalainen.

Hibernal V M. domestica [A]

Kestävä talvilajike. Alkuperältään venäläinen. Menestyy hyvin myös Kanadan kylmillä seuduilla. Puu voimakaskasvuinen. Hedelmät peiteväriltään punertavia, keskikokoisia. Terve ja satoisa lajike. Luomuun. Toistaiseksi emme lisää.

Höve Reinet (Höven Omena) II-III M. domestica [B]

Erittäin säilyvä ja hyvin suurihedelmäinen talvilajike Tanskasta. Hedelmä kartiokas, ruskeapunaviiruinen. Hieman russet-tyyppinen. Vaatii jälkikypsytyksen varastossa. Puu voimakaskasvuinen pystyin oksin. Menestyessään erittäin satoisa (kg) vuosittain. Kevättalvella taloushedelmäksi. Ruvenkestävyys hyvä, talvenkestävyyskin melko hyvä.

Ihme V-VI M. domestica [A]

Venäläinen myöhäinen kesälajike. Lajike ostettu meille aikoinaan Tshudnojena (Ihmeellinen), mutta se tämä ei ole. Myyty käännösnimellä "Ihme" jo vuosia. Jätetty lajikenimeksi, kun muuta tietoa nimestä ei ole. Hedelmät suurehkoja, keltavihreitä. Erinomainen makea maku, joka muistuttaa Golden Delicious- lajiketta. Säilyvät noin kuukauden. Vahva, keskimääräisen kasvun omaava puu. Erittäin talvenkestävä, kasvaa jopa Ivalossa. Ruvenkestävä. Säännöllissatoisa vuosittain. Erinomainen vaihtoehto syyskesän runsassatoiseksi herkkulajikkeeksi pohjoisemmaksikin. Raakileharvennus parantaa vielä lisää hedelmien laatua.

Ildröd Eilstrup II-III M. domestica [B]

Talvilajike, jonka alkuperä on Tanskassa. Hedelmä keskikokoinen, hieman litteä, symmetrinen. Peiteväri kauttaaltaan verhoaa punaiseksi. Hedelmä vaatii meillä jälkikypsytyksen varastossa, säilyy kevääseen. Puu kasvutavaltaan keskivoimakas. Lajike ilmeisen ruvenkestävä ja terve. Talvenkestävyys meillä on osoittautunut oletusta paremmaksi.

Imant III-IV M. domestica [B]

Erinomainen talvilajike Valko-Venäjältä. Myöhäinen, vaatii usein jälkikypsytystä meillä parhaaseen nautintakypsyyteen. Hedelmät suuria, peiteväriltään punaisia. Malto tiivistä, kermanväristä. Omenat säilyvät hyvin kevääseen. Talvenkestävyys hyvä. Täysin ruvenkestävä. Satoikä alkaa varhain. Sato säännöllinen ja suuri. Kovan luokan kauppalajike, myös luomuviljelyyn. Mielestämme paras lajike valko-venäläisistä. SUOSITELTAVA

Imrus II-III M. domestica [B]

Talvilajike Venäjältä. Hedelmät aromikkaita, myöhään kypsyviä. Laaja punainen peiteväri. Malto tiivis. Säilyvät kevääseen. Puu melko voimakaskasvuinen ja terve. Talvenkestävyys vähintään tyydyttävä. Täysin ruvenkestävä. Satoisa lajike, myös luomuun.

Inese II M. domestica var. Ballerina [B]

Latviassa jalostettu talvilajike. Pilariomenapuu. Hedelmä suuri, punainen. Hienomaltoinen, päärynäarominen. Säilyy uudelle vuodelle, nautintavalmis kuitenkin suoraan puusta. Erittäin suuri- ja säännöllissatoisa. Rupi-immuuni pilariomenalajike.

Initial I-II M. domestica [B]

Kesälajike Ranskasta. Suuri hedelmä lähes kauttaaltaan punaisen peitevärin verhoama. Kesälajikkeeksi maukas ja laadukas. Säilyvyys vain muutamia päiviä. Ruvenkestävyys hyvin korkea, mutta meillä valitettavan talvenarka. Lämpimille kasvupaikoille kokeiluun.

Ivuska III M. domestica [A]

Latviassa jalostettu kesälajike, joka tuottaa suuret hedelmät joka vuosi säännöllisesti. Peiteväriä n. puolet hedelmän kuorialasta. Maku imelähkön raikas, malto hyvin mehukas ja suussa sulava. Puu voimakaskasvuinen. Talvenkestävyys kohtalainen tai hyvä, ruvenkestävyys hyvä. Satoikä alkaa varhain, sato hyvin runsas. Helppo ja vaatimaton kasvattaa.

Joko (Yoko) III-IV M. domestica [B]

Aikainen talvilajike Latviasta. Keskikokoiset tai suurehkot hedelmät kellanvihreät, osaksi hennon punaisella peitevärillä värittyneet. Maku omenalle epätavallinen, ikäänkuin ananasarominen. Malto myös erikoinen, rasvainen ja hieman voimainen, kuitenkin mehukas. Puu terve ja talvenkestävä, muodostaen selkeän latvuskruunun. Ruvenkestävyys myös hyvä. Erikoisen hyvänmakuiset hedelmät. Sato erittäin runsas.

Josephine Kallehave III M. domestica [B]

Syyslajike alkujaan Tanskasta. Levinnyt taimistoihin Englantiin ja Ruotsiin. Hedelmä keskikokoinen, ohutkuorinen. Malto tiivis, mutta kevytsyöntinen. Peiteväri punainen ylejään. Puu vaatimattoman kasvun omaava, suhteellisen kapea. Ruvenkestävyys hyvä. Kauppalajike. Talvenkestävyys meillä kohtalainen. Vuosien mittaan on osoittautunut taimistomme koetarhassa varsin hyväksi ja varmasatoiseksi lajikkeeksi.

Jubiljar III-IV M. domestica [A]

Venäläinen kesälajike. Hedelmät suurehkoja, peitevärittyneitä vain vähän. Malto maukas, imelähkö ja mehukas. Puu nopeakasvuinen ja terve. Oksakulmat luonnostaan hyvät. Ruvenkestävä. Talvenkestävyys myös hyvä. Satoisa ja terve lajike. Luomuun.

July Red (Julyred) III M. domestica [A]

Aikainen kesälajike USAsta. Hedelmä nimensä mukaan pintapunainen. Kookas. Malto kevyentiivis, vaalea ja hyvin mehukas. Aromikas. Käyttöaika lyhyt monien kesälajikkeiden tapaan. Talvenkestävyyskin ollut meillä hyvä.

Junij Naturalis (Juna) III-IV M. domestica [A]

Luontaisesti hieman puolikääpiöivä venäläinen syys-omenalajike. Hedelmä keskikokoinen, punaviiruinen. Makea, erikoinen aromi. Säilyy Jouluun. Puu keskimääräisen kasvun omaava. Talvenkestävyys melko tyydyttävä. Ruvenkestävä.

Juuso III-IV M. domestica [A]

Hieno suomalainen talvilajike. Hedelmä suurikokoinen, lähes kauttaaltaan punainen. Mehukas, hieman päärynäarominen. Paras aromi muodostuu melko korkeassa lämpösummassa. Joinain vuosina vasta varastossa. Hedelmät kypsyvät myöhään ja säilyvät hyvässä varastossa helposti keväälle, mikäli kaliumia on ollut kasvukaudella saatavilla riittävästi. Ei siis tummu varastossa helposti, kuten joskus näkee väitettävän. Kyseessä ei ole lajikeominaisuus vaan väärä viljelytapa. Terve, melko hyvin ruvenkestävä. Puu jossain määrin työläs hoidettava, leikkuuta paljon. Talvenkestävyys hyvä. Erittäin satoisa. Kauppaomena. Parhaita ns. Piikkiöläisistä.

Jägerhorn III M. domestica [B]

Suomalainen kesälajike 1800-luvulta Kelan kartanosta (Kehla gård) Siuntiosta. Hedelmä suurehko, keltainen, punaviiruinen tai suorassa valossa punainen (Särsömäinen). Muoto hieman kartiokas. Malto vaalea, mutta punahäiveinen. Erinomaisen mehukas ja makea. Puu kohtalaisen voimakaskasvuinen ja terve. Talvenkestävyys hyvä tai tyydyttävä. Hieno lajike kotitarhojen pöytähedelmien tuotantoon.

Jääkäri IV M. domestica [B]

Talvilajike, joka on taimistossamme syntynyt mutaatiojalostuksen seurauksena v. 2002. Olemme nimenneet lajikenimellä Jääkäri, suomalaisen jääkäriliikkeen 100v. kunniaksi v. 2016. Hedelmä on suurikokoinen (300g-> jopa 700g), peiteväriltään lähes kauttaaltaan punainen. Tasapainoinen. Malto mehukas ja aromaattinen. Säilyvyys hyvässä varastossa priimana kevääseen saakka. Puu keskiverron kasvuvoiman omaava, hyvin talvenkestävä ja terve. Säännöllissatoisa. Rupea emme ole hedelmissä koskaan havainneet, joten soveltuu hyvin myös luomuun. (jalostaja - breeder J.M.K. Pölönen Savonlinnan Taimisto - Savonlinna Nursery) SUOSITELTAVA

Kandil Orlovskij III M. domestica [B]

Venäläinen huipputalvilajike. Kutsuttu vuosikymmeniä kansannimellä "lampaanpääksi" hedelmän erikoisen pitkänkartion muodon vuoksi. Omenat kookkaita ja siis poikkeavan pitkäkartioisia. Värittyvät kohtalaisesti punaisella peitevärillä. Malto tiivistä, erittäin mehukasta ja raikkaan aromaattista. Puu vaativa kasvualustan suhteen. Keskikokoinen ja terve. Talvenkestävyys melko hyvä, mutta vaatii kasvukaudelta pituutta selvitäkseen moitteitta. Hedelmät myös sokeroituvat parhaaseen nautintakypsyyteen usein vasta talvivarastossa. Viljeltävä tarkasti. Rupea emme ole lainkaan havainneet. Upea ja hieman erikoisempi lajike.

Kanzi Apple (Nicoter) I-II M. domestica [B]

Belgiassa jalostettu syyslajike. Hedelmät kookkaita, malto raikkaan imelänhappoinen. Hyvin mehukas. Napahalkaisufiguuri kartiokas, peiteväriä vain osalla hedelmän kuorta. Puu voimakaskasvuinen ja kompakti. Meillä talvenkestävyys heikohko. Taudinkestävyys keskimääräinen. Nykyisin Keski-Euroopassa paljon viljelty moderni kauppalajike. Hyvin runsas- ja säännöllissatoisa.

Karamba II-III M. domestica [A]

Virolainen syysomenalajike. Hedelmä keskikokoinen. Lähes kauttaaltaan punaisen peitevärin verhoama. Viirukas. Malto pehmeähkö, helpposyöntinen. Raikas aromaattinen maku. Puu aikais- ja runsassatoinen. Avarat oksakulmat. Kestävä ja terve. Talvenkestävyyskin melko hyvä tai hyvä. pöytäomena.

Karneval® II M. domestica [E]

Upea lajike Saksasta. Jalostajanoikeuksin suojattu. Talvilajike, jolla erikoisesti värittyneet hedelmät. Todella dekoratiiviset. Omenakoko suurehko, malto maukas ja mehukas. Talven- ja taudinkestävyys hyvät, ruvenkestävyys erinomainen. Kauppalajike. Meillä tutkimusvaiheessa, taimia ei vielä saatavilla.

Kaunis III M. domestica [B]

Liettualainen syyslajike. Hedelmä suuri, peiteväriltään kokopunainen. Malto vaalea, tiiviinmurea ja hyvin mehukas. Puu melko voimakaskasvuinen. Lajike hyvin terve, esim. immuuni hedelmäpuun syövälle. Ruvenkestävyys erinomainen, talvenkestävyys hyvä. Lajike on säännöllis- ja hyvin runsassatoisa.

Kikitriinu IV M. domestica [A]

Virolaista alkuperää oleva talvilajike. Hedelmä vihreä, laajasti kuitenkin punaisen peitevärin verhoama. Keskikokoinen tai suurehko. Malto tiheä, mehukas ja maukas. Hedelmä säilyy helposti kevääseen. Satoisa. Puu erittäin voimakaskasvuinen ja tukevarakenteinen. Yleisesti hyvin terve. Hedelmärupea emme ole emopuiden omenoissa koskaan havainneet, joten ruvenkestävyys korkea. On osoittautunut myös hyvin talvenkestäväksi. Varma- ja helppokasvuinen lajike, niin koti-, kuin ammattitarhoihinkin.

Koit III-IV M. domestica [A]

Virolainen syyslajike. Hyvä kauppalajike. Puu melko voimakaskasvuinen, suurisatoinen. Talvenkestävyys hyvä. Hedelmä suuri, erikoisen ulkonään omaava. Marmorilaikukkainen. Säilyy ainakin Jouluun. Mehukas herkkulajike. Terve ja upea. Ruvenkestävyys meillä on ollut hyvä, ei torjunnan tarvetta. SUOSITELTAVA

Konsta II M. domestica [E]

Suomalainen talvilajike. Hedelmä keskikokoinen tai suurehko, punainen ja tiivismaltoinen. Kypsyy lokakuussa, säilyy keväälle. Maku lievästi happoinen. Ruvenkestävä ja terve lajike. Sato vuosittaissäännöllinen ja kohtalaisen runsas. Toistaiseksi lisäystauolla.

Korbiniansapfel (KZ-3) II-III M. domestica [B]

Saksalainen talvilajike KZ-3 on yksi neljästä omenalajikkeesta, jotka Korbinian Aigner onnistui kasvattamaan vangitsemisensa aikana Dachaun keskitysleirillä. Lajikkeet hän nimesi KZ-1-4:ksi. Hän onnistui salakuljettamaan lajikkeensa leiristä ulos. Tiedetään kuitenkin vain säilyneen tämä KZ-3, jolle myöhemmin annettiin lajikenimi; Korbiniansapfel. Omena keskikokoinen, vihreä punaisin juovin. Napaliereä. Malto hyvin hienojakoinen, tiivis ja mehukas. Aromaattinen. Säilyy helposti kevääseen. Puu terve ja keskivoimakaskasvuinen. Erikoisuus.

Kovalenkovskoje II-III M. domestica [A]

Valko-Venäjällä jalostettu syyslajike. Hedelmä kauttaaltaan punaisen peitevärin peittämä, keskikokoinen. Malto aromikas ja mehukas. Säilyy vuoden vaihteeseen. Puu keskivoimakaskasvuinen, tuuhea. Aikainen satoikä. Erittäin runsassatoinen. Ruvenkestävyys hyvä. Talvenkestävyyskin kohtalainen tai hyvä.

Kovrovoje III M. domestica [A]

Venäjältä kotoisin oleva kestävä ja terve talviomenalajike. Voimakkaan kääpiöivä luontaisesti. Jalonnettava vain voimakaskasvuiseen perusjuureen. Puu hyvin avarin oksakulmin. Puusta saadaan helposti kasvuohjaamalla riippamuotoinen. Latvaa tulee ohjata ja tukea nuorena ylöspäin. Hedelmä suuri, punaviirukas. Kelpo pöytähedelmä. Erittäin satoisa, hieno erikoinen lajike. Rupea emme ole havainneet. Luomuunkin.

Krasnoje Rannaja IV M. domestica [A]

Aikainen kesälajike Venäjältä. Hedelmä lähes kauttaaltaan pintapunainen, keskikokoinen tai suurehko. Malto mehukas ja sopivan krapsakas nauttia. Talven- ja ruvenkestävyys hyvät. Satoisa. Myös luomuun.

Kreivi Pietarin pöytäomena III M. domestica [A]

Ruotsalainen vanha kesäomenalajike. Erittäin herkullisarominen suurikokoinen hedelmä, vihertävä hennon punaisella peitevärillä. Todettu verrattain terveeksi, luomuviljelyyn sopivaksi. Arvokas kesäomenalajike, jolla oikein hyvän makuinen hedelmä. Satoikä alkaa kohtalaisen myöhään, mutta sato on sittemmin runsas ja vuosittaissäännöllinen. Talven- ja ruvenkestävyys ovat hyvät.

Krista III M. domestica [A]

Säilyvä syyslajike Virosta. Hedelmä hieman litistynyt, keskikokoinen ja punaisen peitevärin laajasti verhoama. Säilyy yli vuoden vaihteen. Herkkuomena. Puu kohtalaisen talvenkestävä. Ruvenkestävyys hyvä ja muutoinkin terve.

Krügeri Tuviõun IV M. domestica [B]

Virossa levinnyt hyvä kesälajike em. lajikenimellä, mutta täyttä varmuutta alkuperästä ei ole. Ilmeisesti kuitenkin virolainen? Hedelmä keskikokoinen. Kellanvihreä, suorassa valossa hennonpunaisesti peitevärittynyt. Imelänhapokas sopivassa suhteessa. Myös mehukas ja aromikas. Puu keskiverto. Talven- ja ruvenkestävyys hyvät. Yleinen taudinkestävyys kohtalainen. Kotitarhalajike.

Kyrönsalmi IV M. domestica [B]

Savonlinnan Kyrönsalmen sillan täyttömaaluiskasta aikanaan 90-luvulla pelastettu kesälajike. Ilmeisesti vapaapölyttyneestä siemenestä syntynyt. Hedelmä ei vastaa yhtään muuta tuntemaamme lajiketta. Peiteväriltään kokopunainen, napahalkaisussa selkeän sydänfiguurinen. Malto vaalea ja mehukas. Lajike on hyvin talven- ja taudinkestävä. Runsas-, mutta jaksottaissatoinen. Puu kasvaa avarasti muodostaen selkeän kruunun. Hyvä paikallislajike kesän pöytäomenaksi.

Laatokka IV M. domestica [A]

Syyskesän lajike, joka on meille hankittu Ladoga-nimisenä, mutta ei ole se. Tarkka alkuperä ei ole tiedossamme. Nimetty Laatokaksi, kun muuta nimitietoa ei ole. Hedelmät keskikokoisia, punavihreitä. Aina vastapareittain puussa. Maukkaita. Säilyvät marraskuulle. Voimakaskasvuinen. Rupea emme ole havainneet. Erittäin runsas ja vuosittainen sato. Emopuut olleet täysin talvenkestäviä.

Laila II-III M. domestica [B]

Latvialainen talvilajike. Hedelmät erinomaisen kauppalaatuisia, hyvin punaisiksi peitevärittyneitä ja tasalaatuisia. Kauniin puhdasmuotoisia ja suurehkoja. Malto tiivis ja mehukas. Maku aromaattisen hyvä. Imelähkö. Puu suhteellisen kapeakasvuinen. Sadontuotto vuosittaissäännöllinen ja erittäin runsas. Ruvenkesto ja talvenkesto hyvät. Satoisa kauppalajike, jonka hedelmien säilyvyys on erittäin hyvä pitkälle kevääseen.

Lavia IV M. domestica [A]

Suomalainen kesäomenalajike Lavialta. Hedelmä punainen, keskikokoinen. Malto makeaa ja tiivistä. Puu terve ja hyvin kestävä. Ruvenkestävyyskin hyvä. Sopii luomuun.

Leppärinteen Martta IV M. domestica [B]

Hieno paikallislajike Savonlinnasta. Myöhäinen syys/aikainen talvilajike. Tuntematon siemenalkuperä. Kantapuu kasvaa Ahvensalmella. Hedelmä keskikokoinen, hennon punaisen peitevärin omaava. Malto tiivis ja mehukas. Aromaattinen. Säilyy talveen varastoitaessa. Puu vahvakasvuinen, satoiän alettua kasvu tasaantuu. Yleinen kasvinterveys hyvä, kuten myös talvenkestävyys.

Liberty III M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen legendaarinen talvilajike. Hedelmä keskikokoinen, peiteväriltään punainen. Malto kevyentiivis ja hyvin mehukas. Puu on äärimmäisen terve ja taudinkestävä. Terveen omenalajikkeen perikuva. Täysin ruvenkestävä. Laajasti viljelty vanhan koulukunnan kauppalajike. Talvenkestävyys melko hyvä meilläkin. Luomuun ilman muuta.

Ligol I-II M. domestica [B]

Puolassa jalostettu talvilajike. Hedelmä lähes kokonaan pintapunaiseksi värittynyt, kookas ja laadukas. Malto talvilajikkeeksi melko kevytsyöntinen ja rapea, mehukas. Puu kompakti ja keskiverto. Talven- ja ruvenkesto ilmeisen heikot. Varhais- ja runsassatoinen kauppalajike, mutta vain hyvin lämpimille kasvupaikoille meillä.

Liivi Kuldrenett (Kuldrenett) III-IV M. domestica [A]

Syyslajike, alkuperä meille tuntematon. Liivinmaan alueelta? Erittäin suosittu Baltiassa. Hedelmä pienehkö. Hedelmäliha tiivis, raikkaan happoinen. Mehukas. Täysin kypsänä kuultava. Puu keskimääräisen kasvun omaava, aikaisin satoikään tuleva. Kestävä rupea vastaan. Talvenkestävyys meilläkin hyvä. Satoisa.

Liivika III M. domestica [A]

Virolainen talvilajike. Hedelmä punalaikkuinen, kantikkaan pitkulainen ja keskikokoinen. Hedelmäliha tiivis. Jälkikypsytettävä. Säilyy kevääseen. Puu talven- ja taudinkestävä. myös ruvenkesto hyvä. Kasvupohjan suhteen ei ole kovin vaatelias. Aikais- ja runsassatoisa. Luomuun sopiva.

Lodel III M. domestica [B]

Puolassa jalostettu talvilajike. Hedelmä suurehko, tasapunaisen peitevärin verhoama. Muotopuhdas ja laadukas. Malto mehukas ja maukas, imelänhapokas. Hedelmät säilyviä, sato erittäin runsas ja satoikä aikainen. Puu terve ja talvenkestävä. Nuorena melko voimakaskasvuinen, myöhemmin viipyilevä. Ruvenkestävyys hyvä tai tyydyttävä. Hieno lajike.

Louhisaaren Ananas (Vilnäsin Ananas, Röd Ananas) III M. domestica [A]

Saksalainen kesälajike. Tanskasta meille Suomeen Louhisaaren kartanon kautta levinnyt. Hedelmä kookas, peiteväri lähes täyspunainen. Malto pehmeä ja imelä. Käyttöaika lyhyt. Puu terve ja talvenkestävyys melko hyvä. Hyvä pöytäomena kesällä. Satoisa.

Macoun III-IV M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen lajike. Meillä myöhäinen syys/talvi. Pidetään uudella mantereella yhtenä parhaista syysomenoista. Hedelmät tummanpunakuorisia, keskikokoisia. Malto tiivis, vaalea. Erinomaisen mehukas ja aromaattinen. Puu pienehkö. Omenat pysyvät puussa hyvin, joten poimittavissa yhdellä kerralla. Satoisuus hyvin suuri ja säännöllinen. Talvenkestävyys on osoittautunut odotusarvoaan paremmaksi meilläkin. Ruvenkestävyys vähintäänkin hyvä.

Madona II-III M. domestica [B]

Latvialainen syyslajike-uutuus. Hedelmät suurehkoja, tummanpunaisia. Tasalaatuisia ja muotopuhtaita. Puu keskimääräisen kasvun omaava, kompakti. Kauppalajike. Ruvenkestävyys erinomainen, talvenkestävyys kohtalainen. Lajikkeen odotusarvo on korkea.

Make III-IV M. domestica [A]

Suomalainen kesä/syysomenalajike. Hedelmät keskikokoisia, peiteväriltään punaisen viirukkaita. Mehukas, makea nimensä mukaan. Hyvä kotitalous- ja syöntiomena. Puu keskimääräisen kasvun omaava. Melko satoisa. Altistuu sadekesinä ruvelle. Altis muumiotaudille. Toistaiseksi emme lisää. Poistunee tuotannostamme.

Manitoba V-VI M. domestica [B]

Kanadalainen vanha talvilajike. Hedelmät keskikoisia tai hieman sitä suurempia. Punaviirukkaita/juovikkaita. Tiivismaltoisia ja säilyviä. Puu kompakti, melko leveäkasvuinen. Lajike soveltuu parhaiten talouskäyttöön. Yleinen kasvinterveys ja ruvenkesto oikein hyvät. Tuottaa erittäin varmasti satoa myös kylmemmillä ilmastoalueilla (USDA 2b). Pohjois-Suomeenkin hyvin sopiva lajike.

Mantet IV-V M. domestica [B]

Kesäomenalajike Kanadan Manitobasta. Tetofskyn-lajikkeen vapaasti pölyttyneestä siemenestä. Hedelmät keskikokoisia, kohtalaisen hyvin punaisiksi peitevärittyneitä. Maku kesälajikkeeksi harvinaisen hyvä. Kermaisen sorbettimainen ja imelä. Puu keskiverto, kasvutapa hieman pystysuuntainen. Yleinen kasvinterveys tyydyttävä. Talvenkesto hyvä. Pitkäaikainen kukinta, hyvä pölyttäjä monille muille aikaisille lajikkeille.

Martsipan IV M. domestica [A]

Virolainen herkku-syysomenalajike. Hedelmässä hieno marsipaania muistuttava aromi. Keltainen, peiteväri oranssinpunainen. Suurehko hedelmä. Puu melko voimakaskasvuinen ja terve. Satoikä alkaa verrattaen myöhään. Satoisa. Talvenkestävyys hyvä. Rupea ei ole esiintynyt emopuiden hedelmissä.

Medunitsa III-IV M. domestica [A]

Kesälajike Venäjältä. Aikainen. Hedelmä keskikokoinen tai suurehko. Vihreänpunainen. Maku makea, hieman hunaja-arominen, kesäomenaksi hyvä. Puu kohtalaisen voimakaskasvuinen ja terve. Talvenkestävyys hyvä. Ruvenkestävä. Luomuun ja kauppalajikkeeksikin.

Millstream IV M. domestica [B]

Kanadan Albertassa jalostettu syyslajike. Hedelmät suuria, keltaisia, heikosti peitevärittyviä. Talouskäyttöön parhaiten soveltuvia, cook apple-tyyppisiä. Puu kohtalaisen matalakasvuinen ja leveäkruunuinen. Yleinen kasvinterveys tyydyttävä. Talvenkestävyys hyvä.

Milwaukee V M. domestica [B]

Kanadalainen vanha ja tunnettu talvilajike 1800-luvulta. Hedelmä suurehko, peiteväriltään punamarmorijuovikkainen. Mehukas ja monikäyttöinen “all rounderi”. Puu voimakaskasvuinen ja vahva. Yleinen kasvinterveys hyvä tai erittäin hyvä. Hedelmä sopii erinomaisesti talouskäyttöön ja myös pöytähedelmäksi. Kylmien seutujen varmakasvuinen lajike, joka tuottaa satoa säännöllisesti ja runsaasti.

Monta III M. domestica [B]

Talvikauppalajike Latviasta. Hedelmä suuri, peitevärittynyt kokopunaiseksi. Laadukas ja muotopuhdas. Malto tiivis ja mehukas. Myöhäisenä lajikkeena paras aromi kehittyy vasta varastoinnin aikana. Hedelmä säilyy helposti loppukevääseen. Puu leveän kruunun muodostava, tukevakasvuinen. Ruvenkestävyys erinomainen ja talvenkestävyys hyvä. Yleinen kasvinterveys erittäin hyvä (Libertyn perimä).

Nadzeiny IV M. domestica [B]

Talvilajike Valko-Venäjältä. Hedelmä suurikokoinen ja litteähkömuotoinen. Kellanvihreä, hennonpunainen ja kattava peiteväri. Puu tukevakasvuinen, melko avara. Terve. Talvenkestävyys hyvä. Koeviljelyssämme osoittautunut varsin hyväksi ja satoisaksi lajikkeeksi. Immuuni hedelmäruvelle. Luomuun ja kauppalajikkeeksi.

Newell-Kimzey (Newells Apple) I-II M. domestica [B]

Ilmeisesti Itävallasta ensimmäisen maailmansodan aikoihin kasvusilmuina siirtolaisen mukana Yhdysvaltoihin kulkeutunut syyslajike. Kantapuita oli aluksi USAssa vain yksi ainoa. Tunnetaan myös eräällä muulla tm-suojatulla nimellä, jota emme voi käyttää. Newell-Kimzey on vanhempi lajikenimi, jolla taimia on myyty Yhdysvalloissa. Alunperin tunnettiin vain hyvin paikallisesti nimellä Newells Apple. Hedelmä lähes vailla peiteväriä, kellanvihreä. Pitkittäissoikula. Malto oikein viljeltynä kokonaan ruusunpunainen. Maku raikas, aromikas, oikein hieno. Talvenkestävyys välttävä tai tyydyttävä. Ruvenkestävyys ja yleinen kasvinterveys hyvät. Harvinaisuus koko Euroopassa.

Nicogreen II M. domestica [B]

Belgiasssa jalostettu talvilajike. Paljon viljelty ja tunnetumpi toisella suojatulla lajikenimellä. Laadukkaat ja kookkaat hedelmät vihreäkuorisia, kokonaan vailla peiteväriä. Granny Smithin kaltaiset. Maku melko sokerinen. Malto krapsakka, melko tiivis ja hyvin mehukas. Puu keskiverto ja terve. Ruvenkestävyys erinomainen ja talvenkestävyyskin tyydyttävä.

Nonnetitte III M. domestica [A]

Ruotsalaisissa taimistoissa levinnyt, alkujaan tanskalainen syyslajike. Hedelmä keskikokoinen, pitkänomainen ja peiteväriltään punaviiruinen. Malto raikkaan happoinen ja hyvin mehukas. Puu voimakaskasvuinen, leveä. Ruven- ja talvenkestävyys hyvät.

Norkent V-VI M. domestica [B]

Kanadassa Mordenin laitoksella jalostettu syyslajike. Parhaita äärikylmien alueiden omenalajikkeita (USDA 2a). Hedelmät suurehkoja, hyvin punaisiksi valon puolelta peitevärittyneitä. Erinomainen, hieman päärynämäinen maku. Hyvin mehukkaita ja laadukkaita. Tasalaatuisia hyvän kauppalajikkeen tavoin. Puu leveähkö, tukevaoksainen. Terve. Satoikä alkaa varhain ja sato vuosittaissäännöllinen. Runsas. Tämä lajike on erittäin hyvä kasvatettavaksi ilmaston suhteen kylmilläkin alueilla, mm. Suomen Etelä-Lapissa.

Norland V-VI M. domestica [B]

Kanadassa Mordenin laitoksella jalostettu myöhäinen kesälajike. Hedelmät hieman keskikokoista suurempia. Soikeita, usein hieman loivaharjanteisia. Vihreitä, peitevärittyvät hennosti punaiseksi. Soveltuvat parhaiten tuoresyöntiin pöytäomenaksi tai piirakoihin yms. Puu keskikokoinen, kapeakasvuinen, mutta vahvaoksainen. Hyötyy suuresti säännöllisestä leikkauksesta. Lajike on yleisesti terve ja harvinaisen hyvin talvenkestävä (USDA 2a). Varmakasvuinen ja -satoinen lajike Pohjois-Suomeenkiin Etelä-Lappia myöten.

Northstar V M. domestica [B]

Uusi lajike meillä. Lisätietoja on tulossa pian.

Oriole IV-V M. domestica [B]

Kesälajike, jonka alkuperä on USA Minnesota. Hedelmät keskikokoisia, kellanvihreitä, suorassa auringossa punajuovikkaiseksi peitevärittyviä kuten esim. Särsö. Talouskäyttöön ensisijaisesti sopiva, mutta myös pöytäomenaksi. Sokeroituu syyskuulla lämpötilojen laskiessa. Puu keskiverto, melko avara ja vankka. Terve ja kestävä lajike, joka tuottaa säännöllisesti erittäin runsaita omenasatoja. Hieman pohjoisemmaksikin sopiva.

Orlik II-III M. domestica [B]

Alkuperältään venäläinen talviomenalajike. Hedelmät keskikokoisia tai suurehkoja, peiteväriltään kokonaan tummanpunaisia. Malto luonnonvalkoinen. Omenat hyvin voimakkaan makuisia. Säilyvät helposti kevääseen. Kauppaomenalajike. Terve, ruvenkestoltaan erittäin hyvä lajike. Talvenkestävyys ollut kohtuullinen. Runsas- ja säännöllissatoinen. Kulttilajike Virossa. Suositeltava myös luomuun.

Orlovskij Pioner (Orlovski Pioneer) IV M. domestica [B]

Talviomenalajike Venäjältä. Hedelmä suurikokoinen, peiteväriltään ruusunpunainen. Hieman napakulmikkainen. Erinomaisen maukas, aromaattinen. Säilyy hyvässä varastossa kauppakelpoisena keväälle. Satoisuus hyvin runsas ja säännöllinen. Puu pienehkökasvuinen. Hyvin talvenkestävä. Ruvenkestävyys erinomainen. Kauppaomena. Terve lajike, luomuun. SUOSITELTAVA

Orlowim I-II M. domestica [A]

Venäläinen kesäomenalajike. Hedelmä suuri, punaviiruinen. Maku aromikas.
Malto mehukas ja kuulakas. Puu terve, mutta meillä osoittautunut hankalaksi talveutettavaksi. Ruvenkestävyys erinomainen. Luomuun ja kauppalajikkeeksikin eteläisille ja lämpimille alueille.

Ozark Gold III M. domestica [B]

Yhdysvalloissa, Missourin Mountain Groven asemalla jalostettu talvilajike. Hedelmä keltainen, suuri ja erittäin miellyttävän makeahappoinen. Hyvin Golden Delicious -tyyppinen. Aromi kehittyy jo myöhään syksyllä puussa. Varastointikestävyys hyvä keväälle saakka. Puu leveähkö, muutoin keskivertokasvuinen. Yleinen kasvinterveys hyvä ja talvenkestävyyskin tyydyttävä. Erinomainen pöytäomenalajike, jota viljellään myös syntysijojaan kylmemmillä alueilla mm. Venäjällä. Kasvattamisen arvoinen Suomessakin. Sato säännöllinen ja erittäin runsas

Pamjat Mitšurina (Mitšurinin muisto) II-III M. domestica [A]

Tunnetun kasvinjalostajan I. V. Mitšurinin mukaan nimetty talviomenalajike Venäjältä. Hedelmät suurehkoja, punaviiruisia peiteväriltään. Herkkuomena. Hedelmät säilyvät Jouluun. Terve, ruvenkestävä lajike. Satoisa.
Satoikä alkaa hyvin myöhään.

Parkfarm II M. domestica [B]

Iso-Britanniassa, Englannin East Mallingin laitoksella jalostettu syyslajike. Keskikoinen hedelmä valossa kauttaaltaan punaiseksi peitevärittyvä. Mehukas ja aromikas pöytäomena. Puu keskivoimakaskasvuinen. Yleinen kasvinterveys tyydyttävä. Talvenkestävyys lienee meillä välttävä, enintään tyydyttävä.

Parkland V-VI M. domestica [B]

Syyslajike, joka on jalostettu Mordenin laitoksella Manitobassa Kanadassa. Hedelmät kookkaanpuoleisia, hyvin peitevärittyneitä suorassa auringossa. Hieman naurismaisesti litistyneitä, puhdasmuotoisia. Puu melko kapeakasvuinen, pienehkökokoinen. Säännöllinen leikkaus edistää elinvoimaisuuden ylläpitoa. Kasvinterveys yleisellä tasolla vähintäänkin tyydyttävä. Talvenkestävyys erinomainen. Lajike soveltuu hyvin kasvatettavaksi erittäin kylmillä alueilla. Menestynyt moitteitta mm. Alaskan koillisosissa (USDA 2a). Voidaan suositella Suomessa kasvatettavaksi Etelä-Lappia myöten.

Pekka III-IV M. domestica [E]

Suomalainen erikoisuus. Syysomenalajike. Hedelmä merkillisen tumma. Paksukuorinen. Mallossa punaväriä ja mehu punainen. Keskikokoinen tai pienehkö hedelmä, jonka säilyvyys lyhytaikainen. Herää keväällä kasvuun poikkeuksellisen myöhään. Melko ruvenkestävä. Vuosittain toistuva säännöllinen sato. Toistaiseksi lisäystauolla meillä.

Pertti IV-V M. domestica [A]

Paikallislajike Savonlinnasta. Talviomena vapaasti pölyttyneen Golden Deliciouksen siemenestä 1990-luvulta. Kantapuu kasvaa Ranta-Kaartilassa. Hedelmä keskikokoinen, muotopuhdas, erittäin hyvin punaiseksi peitevärittyvä. Malto tiivis ja vaalea. Maku melko neutraali, happamanimelä. Säilyvyys varastossa erinomainen loppukevääseen saakka. Puu melko voimakaskasvuinen, leveäkruunuinen. Taudinkestävyys erittäin hyvä ja talvenkestävyys vähintäänkin hyvä. Hyvä ja monipuolinen talouskäyttöomena, jolla hyvin pitkä käyttöaika. Satoisuus runsas, mutta vuosivaihtelua saattaa esiintyä.

Pervinka III M. domestica [A]

Venäläinen syyslajike. Hedelmät suuria, valon puolelta pinnaltaan punaisia. Raikkaan makeahapokkaita. Säilyvät vuoden vaihteeseen. Satoikä alkaa aikaisin. Sato säännöllinen ja runsas. Puu terve ja talvenkestävä. Rupi-immuuni. Luomuun.

Pewaukee IV M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen vanha ja tunnettu talvilajike 1800-luvulta Wisconsinin alueelta. Hedelmä kookas ja melko hyvin punaiseksi peitevärittynyt. Monikäyttöinen taloushedelmä, mutta myös pöytähedelmäksi sopiva. Puu keskivertokokoinen, mutta vankkakasvuinen. Lajike on terve ja laajalle levinnyt. Talvenkestävyys vähintäänkin hyvä. Satoisuus säännöllinen ja runsas.

P.F.S. III-IV M. domestica [B]

Uusi lajike meillä. Lisätietoja on tulossa pian.

Pirja IV M. domestica [E]

Suomalainen aikainen kesälajike. Hedelmä enintään keskikokoinen, peiteväriltään valtaosin punainen. Maku raikkaan happoinen, malto mehukas. Kauppaomenanakin viljelty. Taudinaltis, vaatii vahvan kemiallisen torjunnan ammattiviljelyssä. Talvenkestävyys hyvä. Lisäys on lopetettu toistaiseksi.

Piros III M. domestica [B]

Saksalainen kesälajike Dresdenin alueelta. Hedelmä peiteväriltään laajasti punainen. Kookas ja laadukas. Malto kesälajikkeeksi tiivis ja hyvin mehukas. Puu heikkokasvuinen ja melko vaativa. Oksat hennot, satoaikaan tuettavat. Taudinkestävyys yleisesti hyvä ja talvenkestävyys myös meillä tyydyttävä tai hyvä. Satoisa kesälajike, jota kasvatetaan runsaasti mm. Baijerin ylänköalueilla.

Pobeda Tšernenko II M. domestica [A]

Talviomenalajike Venäjältä. Hedelmä pienehkö, vihreäkeltainen. Peiteväriltään hennon punertava. Kovamaltoinen, säilyy helposti kevääseen. Aromikas. Puu kasvutavaltaan hieman hentoinen ja heikohko. Ruvenkestävä. Makea ja vähähappoinen. Erittäin satoisa ja säilyvä talousomena.

Pomme Gris II-III M. domestica [B]

Ranskalainen syyslajike 1800-luvun alusta. Levinnyt melko laajasti uudellakin mantereella. Hedelmä vihreäkuorinen punaisin läikkämerkein. Hedelmäkoko puussa vaihteleva laajasti. Maku ulkonäköä parempi. Erittäin aromaattinen ja maukas. Arvostettu herkkulajike. Puu keskimääräisen kasvun omaava. Kasvinterveys ja talvenkestokin, ranskalaisuudesta huolimatta, tyydyttävät.

Prairie Magic IV-V M. domestica [B]

Kanadalainen talvilajike Saskatschewanista. Hedelmä suuri tai suurehko. Muotopuhdas ja tasalaatuinen. Hyvin vaaleahkonpunaiseksi peitevärittyvä tummemman punaisin juottein. Kauppalajike tuoresyöntiin. Puu tavallista heikompikasvuinen, jääden melko pienikokoiseksi. Säännöllinen leikkaus on suureksi eduksi. Terve ja kestävä. Sietää kovaakin pakkasta ja lyhyen kasvukauden olosuhteita vaurioitumatta. Talvenkesto meillä hyvä tai erittäin hyvä.

Prairie Sensation V-VI M. domestica [B]

Huippulajike Kanadan Saskatchewanista. Talvilajike, joka tuottaa erittäin kauppalaatuista satoa myös kylmemmillä alueilla. Hedelmät kookkaita, osaksi peitevärittyneitä hennon punaisiksi. Erinomaisen maukkaita ja mehukkaita. Arvostettuja. Sokeroituvat hyvin syyslämpötilojen laskiessa. Säilyvät kauppalaatuisina kevääseen oikein kerättyinä. Puu leveähkökruunuinen, kuitenkin helppohoitoinen ja vahva. Yleinen kasvinterveys on hyvä. Lajike on yksi hyvin harvoista, jotka tuottavat säännöllisesti ja vaurioitumatta satoa mm. Alaskan, Albertan ja Saskatchewanin pohjoisilla alueilla. On siis erittäin kylmään ilmastoon sopeutuva (USDA 2a) ja voidaan suositella Suomen Lappiinkin.

Primavera (Primavére) I-II M. domestica [B]

Kanadalainen erittäin lupaava talvilajike. Hedelmät suurikokoisia, sileäkuorisia, tasalaatuisia ja tumman punaisen peitevärin kokonaan peittämiä. Vaalean vihreä malto mehukas, mausteisen aromikas. Parhaimmillaan pienen ajan jälkikypsytyksen jälkeen. Puu voimakaskasvuinen, tukeva. Erittäin terve lajike, myös täysin ruvenkestävä (vf). Talvenkestävyy voisi olla meillä hieman parempi Arvokas kauppalajike, mutta vaativa viljellä.

Priscilla II M. domestica [B]

Yhdysvaltalaista alkuperää oleva talvilajike. Hedelmä suuri, peiteväriltään suorassa valossa täyspunainen. Malto mehukas, makeanhappoinen. Erittäin satoisa ja säilyvä kauppalajike. Täysin ruvenkestävä ja muutoinkin hyvin terve. Talvenkestävyys meillä tyydyttävä. Lämpimille kasvupaikoille kokeilemisen arvoinen ehdottomasti. Arvokas lajike.

Punakaneli V M. domestica [A]

Talviomenalajike. Keskikokoiset hedelmät, jotka värittyvät valonpuolelta punaisiksi. Malto tiivis ja vaalea. Hedelmät säilyvät pitkälle kevääseen. Talouskäyttölajike. Puu terve ja hyvin talvenkestävä. Jaksottaissatoisa. Helppo ja varmakasvuinen.
Ei ole oikeastaan olemassa lajiketta “Punakaneli”, vaan geneettisesti likipitäen samankaltaisten tarhaomenapuiden ryhmä, joiden hedelmissä kuvitellaan maistuvan enemmän tai vähemmän kaneliaromikkuus. Yhdellä on yhdenlainen “Punakaneli” ja toisella toisenlainen “Punakaneli”. Tästä syystä olemme pidemmän ajan vältelleet tätä “lajiketta”. Yleisön pyynnöstä kuitenkin jouduimme periksi antamaan. “Punakaneli” on Suomessa vanha ja tunnettu nimi. Ellei sitä ole ollut valikoimissa, on useasti kysytty; eikö teillä ole syötäviä omenoita kasvattavia puita lainkaan? Punakanelimme iäkäs kantapuu kasvaa Savonlinnassa ent. Varparannan kunnaliskodin päärakennuksen edessä.

Purpurella III M. domestica [B]

Tanskalainen syyslajike Pohjois-Själlandista. Hedelmä suurehko, peiteväriltään lähes kokonaan punainen. Malto aromikas ja mehukas. Säilyvä. Taudin- ja ruvenkestävyys hyvä. Talvenkestävyys on osoittautunut odotusarvoaan paremmaksi meilläkin.

Railroad III-IV M. domestica [B]

Kanadan Quepecistä, vanhan hylätyn rautatien vierestä sattumalta löytynyt. Joku joskus syönyt omenan ja heittänyt siemenkodan vaunun ikkunasta..? Löytäjä, erään taimiston perustaja, nimennyt tuntemattoman kantapuun rautatien mukaan. Myöhäinen kesälajike, joka tuottaa kauniita tumman karmiininpunaisia ja keskikokoisia hedelmiä. Malto hyvin mehukas ja miellyttävän imelä. Erinomainen pöytäomena. Myös salaatteihin hyvin sopiva, sillä vaaleahedelmäliha ei tummu helposti. Puu kohtalaisen voimakaskasvuinen, leveäkruunuinen. Terve. Ruvenkestävyys oikein hyvä. Talvenkestävyys myös meillä vähintäänkin tyydyttävä.

Raja I-II M. domestica [B]

Latvian alueelta kotoisin oleva talviomenalajike. Levinnyt laajasti Inkerinmaan ja Karjalan alueelle. Hedelmä suurehko, lähes kauttaaltaan punainen. Raikas ja mehukas. Puu luonnostaan hyvin avarin oksakulmin. Voimakaskasvuinen. Ruvenkestävä. Erittäin satoisa. Talvenkestävyys vain kohtuullinen. Lämpimille alueille kovan luokan kauppalajikkeeksi.

Rautell IV M. domestica [A]

Suomalainen vanha syysomenalajike. Hedelmä keskikokoinen, keltainen, mehukas. Maku mietohappoinen. Puu keskivoimakkaan kasvutavan omaava. Jaksottaissatoisa, satovuosina kuitenkin runsassatoinen. Hedelmä putoaa puusta helposti. Monikäyttöinen talousomena. Hyvä ruvenkesto.

Red Free II-III M. domestica [A]

Yhdysvaltalainen ruvenkestävä syyslajike. Hedelmät keskikokoisia, tasalaatuisia. Punalaikukkaita, pääväri punainen. Malto vaaleaa, tiivistä ja mehukasta. Puu on nopea- ja voimakaskasvuinen. Satoikä alkaa varhain. Terve. Talvenkestävyyskin vaikuttaa vähintään kohtuulliselta. Ruvenkestävä. Luomuun.

Red Jonaprince I-II M. domestica [B]

Erittäin laajasti ammattitarhoilla Keski-Euroopassa (tuotanto n. 50 milj. kg) ja Pohjois-Amerikassa viljelyksessä oleva hollantilainen talvilajike. Tunnetaan myös toisella tavaramerkkisuojatulla nimellä, jota emme voi käyttää. Kovan luokan kauppalajike. Hedelmä ulkoisesti syvän punavärinen, hyvin tasalaatuinen ja suuri. Malto vaalea, erittäin mehukas ja makean aromikas. Puu keskivertokokoinen ja kompakti. Ruvenkestävyys kohtalaisen hyvä, mutta talvenkesto lienee meillä enintään tyydyttävä. Hyvin runsas, jokavuotinen sato. Lämpimille alueille.

Redlove® Circe® III-IV M. domestica [E]

Huippu-uutuus Sveitsistä. Jalostajanoikeuksin suojattu. Syyslajike. Kookkaat hedelmät kokopunaisen peitevärin omaavat. Malto lähes täyspunainen, erikoinen. Mehukas ja saavuttaa hyvän sokeritasapainon syksyllä lämpötilan laskiessa. Kauppalajike. Puu terve. Ruvenkestävyys erinomainen ja talvenkestävyys hyvä. Lajike on meillä tutkimusvaiheessa, taimia ei ole vielä saatavilla.

Redlove® Era® III-IV M. domestica [E]

Huippu-uutuus Sveitsistä. Jalostajanoikeuksin suojattu. Syyslajike. Kookkaat hedelmät kokopunaisen peitevärin omaavat. Malto lähes täyspunainen, erikoinen. Mehukas ja saavuttaa hyvän sokeritasapainon syksyllä säätilan kylmetessä. Täysin ruvenkestävä. Puu keskimääräisen tai hieman hentoisen kasvun omaava. Talvenkestävyys hyvä. Lajike on meillä tutkimusvaiheessa, taimia ei ole vielä saatavilla.

Redlove® Odysso® II-III M. domestica [E]

Huippu-uutuus Sveitsistä. Jalostajanoikeuksin suojattu. Syyslajike. Kookkaat hedelmät kokopunaisen peitevärin omaavat. Malto lähes täyspunainen, erikoinen. Mehukas ja saavuttaa hyvän sokeritasapainon syksyllä säätilan kylmetessä. Imelämpi, kuin Circe. Kauppalajike. Puu terve. Ruvenkestävyys erinomainen ja talvenkestävyys melko hyvä. Lajike on meillä tutkimusvaiheessa, taimia ei ole vielä saatavilla.

Redlove® Sirena® III M. domestica [E]

Sveitsiläinen kauppasyyslajike, joka on jalostajanoikeuksin suojattu. Suurehkot ja laadukkaat hedelmät. Punainen peiteväri. Malto myös osaksi punainen. Maku nautittavan imelähappoinen, herkullinen. Puu keskiverto ja yleisesti taudinkestävä. Talvenkestävyys meilläkin hyvä. Lajike on meillä tutkimusvaiheessa, taimia ei ole vielä saatavilla.

Reglindis III M. domestica [B]

Saksalainen myöhäinen kesä-syyslajike Dresdenistä. Hedelmä napakulmikkainen ja kookas, peiteväriltään yleensä punaviirukas, auringossa lähes täyspunainen. Kuori ohut, malto raikkaan aromikasta. Laadukas pöytäomena. Satoisa ja perusterve lajike. Talvenkestävyys tyydyttävä tai hyvä.

Renet Tšernenko III M. domestica [A]

Talviomenalajike. Alkuperältään venäläinen. Hedelmät suurehkoja, punavihreitä. Säilyvät helposti kevääseen. Kypsyvät myöhään ja käyttöominaisuudet paranevat varastoinnin aikana. Voimakaskasvuinen, talvenkestävä. Ruvenkestävä ja muutoinkin terve. Erinomainen talousomena. Satoisuus runsas ja vuosittaissäännöllinen.

Renette aus Neiden (Renett of Neiden) III-IV M. domestica [B]

Talvilajike Saksasta. Paikallinen maatiaislajike Neidenin alueelta (Saksi).
Hedelmä keskikokoinen tai suurehko, hennon punertavanviiruisen peitevärin omaava. Puu terve ja voimakaskasvuinen. Talouskäyttöön ja pöytäomenaksikin. Talvenkestävä ja säännöllissatoisa.

Resi® II M. domestica [C]

Supertalvilajike Saksasta. Hedelmä keskikokoinen, punainen, sileä ja erittäin tasalaatuinen. Mehukas malto aromikas ja mausteisen imelänhapan. Puu hieman hento-oksainen (avarat kulmat) ja pienikasvuinen. Lajikkeen mainitaan olevan multiterve. Täysin ruvenkestävä. Talvenkestävyys vaatii vielä tutkimusta, mutta ollee meilläkin tyydyttävä. Satotaso korkea ja sato säännöllinen. Huippulajike luomuunkin.

Rewena® II M. domestica [C]

Saksalainen huipputalvilajike Dresdenistä. Jalostajanoikeuksin suojattu. Hedelmä erittäin tasalaatuinen- ja kokoinen. Suurehko, punainen peiteväri. Malto tiivis, kuitenkin hyvin mehukas ja aromikas. Täysin ruvenkestävä ja erittäin satoisa. Kovan luokan kauppalajike. Talvenkestävyys tyydyttävä.

Ritt Bjerregård I-II M. domestica [B]

Norjalainen kesälajike. Hedelmä suuri, pinnaltaan täysin punainen ja symmetrinen. Malto erittäin mehukas, kesälajikkeeksi aromikas ja tiivis. Puu hieman vaatimattoman kasvuvoiman omaava, roikkuoksainen. Satotaso erittäin korkea ja säännöllinen. Kauppalajike. Täysin ruvenkestävä ja terve. Luomuun. Talvenkestävyys meillä välttävä. Lämpimille kasvupaikoille.

Roberts IV M. domestica [B]

Huippusyyslajike Latviasta. Hedelmä suuri tai suurehko, peiteväriltään hyvin punaiseksi värittyvä. Kauppalaatusaanto erittäin hyvä. Malto raikas, hyvin mehukas. Syysomenaksi aikaisin kerättynä poikkeuksellisen säilyvä, jopa varastointiinkin sopiva. Puu keskivoimakaskasvuinen, kapeahko, kuitenkin melko avarin oksakulmin. Erittäin runsas- ja säännöllissatoisa kauppalajike. Ollut meillä täysin ruvenkestävä ja hyvin terve. Talvenkestävyyskin hyvä. Kovan luokan varma menestyjä, jonka istutusalat ovat tällä hetkellä suuret. Arvokas lajike kovimpaan syyssesonkiin. Helppo kasvattaa myös kotitarhoissa. Luomuunkin yksi parhaista lajikkeistamme. SUOSITELTAVA

Rosmarin Novi IV M. domestica [A]

Tunnetusta Rosmarin-lajikkesta risteytynyt, Venäjältä tuleva kesä/syysomenalajike. Kauppaomena syyskesällä. Hedelmä hennon punavihreä, suuri. Maukas. Ruvenkestävä lajike. Hedelmät pysyvät puussa ja kertapoiminta riittää. Hienoarominen herkkuhedelmä. Luomuun.

Rubinola® II M. domestica [C]

Tsekkiläinen syys/talvilajike. Jalostajanoikeuksin suojattu. Hedelmä keskikokoinen tai suurehko, punaviiruläikikäs. Valossa lähes kokopunainen. Malto mehukas ja aromikas, raikkaan makuinen. Puu kompakti, suhteellisen pienikasvuinen. Terve. Ruvenkestävä. Talvenkestävyys kohtalainen. Luomuun.

Rubins III M. domestica [B]
Talviomenalajike Latviasta. Hedelmät hyvin suuria, peiteväriltään täyspunaisiksi värittyneitä. Säilyviä. Malto kermanvärinen, aromikas ja mehukas. Puu keskiverron kasvun omaava. Terve ja talvenkestävä. Ruvenkestävyys erittäin hyvä. Satoisa kauppalajike.

Rubinstep II M. domestica [B]

Tshekissä jalostettu syyslajikeuutuus. Suurehko hedelmä hyvin laadukas, käytännössä kaikki I-lk:n 75-80mm:n kauppalaatua ja varsin tasakokoisia. Lähes kokopunainen peiteväri, hyvin muotopuhdas ja kaunis. Puu pysty- ja voimakaskasvuinen. Ruvenkesto ja yleinen taudinkesto oikein hyvät. Talvenkesto meilläkin kohtalainen. Kauppalaatuinen satotaso erittäin korkea ja vuosittaissäännöllinen.

Rupert III-IV M. domestica [A]

Kanadassa jalostettu aikainen kesäomenalajike. Hedelmä keskikokoinen, keltavihreä. Kuulakas. Maku lievästi happoinen. Muistuttaa Valkeaa kuulasta, mutta ei ole niin hapokas. Satoisuus säännöllinen ja runsas. Puu kestävä ja terve. Luomuun.

Saint Edmund´s Pippin (Saint Edmund´s Russet) I-II M. domestica [B]

Russet-tyyppinen aikainen syyslajike Englannista. Hedelmä keskikokoinen ja ruostelaikkukuorinen. Malto erittäin aromikas. Hedelmän käyttöaika lyhyt. Puu kohtalaisen pystykasvuinen, roikkuvin oksankärjin. Ruvenkestävyys hyvä. Talvenkestävyys meillä heikko. Lämpimille kasvupaikoille. Arvostettu lajike.

Saiva III-IV M. domestica [A]

Talvilajike Latviasta. Kookkaat ja tasalaatuiset hedelmät kellanoranssilla pohjavärillä punajuovikkaita. Mausteinen ja makea malto. Puu terve ja talvenkestävä. Ruvenkestävyys hyvä. Satotaso korkea ja säännöllinen. Kauppalajike.

Saltanat II-III M. domestica [B]

Ilmeisesti Kazakstanista peräisin oleva talvilajike. Hedelmä suuri, muotopuhdas ja punaisen peitevärin lähes kokonaan peittämä. Malto makeanraikas, mehukas. Puu talven- ja taudinkestävä. Satoisa kauppalajike. Ruvenkestävyys erinomainen.

Samo III M. domestica [A]

Kotimainen syysomena. Hedelmä suurehko, pääväriltään kellanvihreä. Mehukas ja hyvä syöntiomena. Hedelmän säilyvyysaika suhteellisen lyhyt. Ruven ja muumiotaudin altis. Kauppaomenanakin viljelty, satoisa. Lisäystauolla toistaiseksi. Poistunee tuotannosta.

Sandra III M. domestica [E]

Syysomenalajike Suomesta. Hedelmä peiteväriltään punainen, suurehko. Malto maukas, lievästi happoinen. Kauppaomena. Ei kuitenkaan kovin säilyvä, n.1kk.
Puu voimakaskasvuinen. Kohtuullisen hyvin talvenkestävä. Ruvenkestävyys ja yleinen kasvinterveys tyydyttävät. Toistaiseksi lisäys on lopetettu.

Saturn II-III M. domestica [B]

Iso-Britanniassa jalostettu myöhäinen kesälajike. Hedelmä punakuorinen, melko kookas. Malto makean krapsakka, hyvin mehukas. Puu keskimääräisen kasvun omaava. Hyvin ruvenkestävä. Helppo lajike onnistua, niin kotitarhoissa, kuin ammattiviljelmilläkin. Talvenkestävyys meillä tyydyttävä.

Scarlet Surprise (Bill´s Red Flesh) III-IV M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen syyslajike. Hedelmät keskikokoisia ja peiteväriltään tummanpunaisia. Malto myös punainen, hyvin mehukas. Sokeroituu säätilan viiletessä. Hyvä talous- ja pöytäomena. Puu hyvin terve ja melko voimakaskasvuinen. Talvenkestävyys hyvä. Punamaltoinen erikoisuus.

Scarlet Pimpernel III-IV M. domestica [B]

Yhdysvalloissa jalostettu syyslajike. Hedelmät keskikokoisia tai suurehkoja, punaiselta peiteväriltään runsaita. Malto punahäiveinen ja hieman hapokas, mutta varsin kelvollinen nauttia. Mehukas. Puu keskiverto. Kasvinterveys ja talvenkesto ovat hyvät. Ruvenkesto erittäin hyvä.

Scifresh I-II M. domestica [B]

Talvilajike Uudesta-Seelannnista. Erittäin paljon useissa eri maanosissa viljelty kauppalajike toisella ™suojatulla kauppanimellä, jota emme voi käyttää. Hedelmät keskikokoisia tai vähän suurempia. Hyvin tasalaatuisia, pääosin punaisiksi peitevärittyneitä. Malto melko rapea, mutta kuitenkin erittäin mehukas. Imelähappoinen. Hedelmät säilyvät varastossa kevääseen. Puu hieman hentoinen, melko pienikasvuinen. Talvenkestävyys ilmeisen välttävä meilläkin, mutta lisätutkimusta tarvitaan vielä. Yleinen kasvinterveys tyydyttävä. Ruvenkestävyys heikko tai välttävä.

September Ruby VI M. domestica [B]

Kanadalainen kuuluisa talvilajike Mordenin laitokselta Manitobasta. Hedelmät keskikokoisia. Vihertäviä, punainen peiteväri auringon puolella. Mehukkaita ja maukkaita. Säilyvät oikein kerättyinä kevääseen. Puu luontaisesti 3/4-kääpiöivä, hieman hento-oksainen. Tämä lajike menestyy äärimmäisen kylmissä ilmasto-olosuhteissa Alaskan, Albertan, Saskatscewanin ja Manitoban pohjoisosissa. Kestää helposti -40C:n pakkasia (USDA 1b). Erittäin terve ja varmakasvuinen. Sato vuosittaissäännöllinen ja runsas. Arvokas ja erinomainen lajike Etelä-Lapinkin alueelle.

Signe Tillisch II M. domestica [B]

Tanskalainen tunnettu syyslajike 1800. Hedelmä suurikokoinen. Malto rapeanpehmeä, kevytsyöntinen. Maukkaan aromikas. Imelähappoinen. Pöytä- tai mehu/siideriomenaksi hyvin sopiva. Puu aluksi voimakaskasvuinen, mutta tasaantuu ja leviää satoiän alettua. Yleinen kasvinterveys tyydyttävä, ruvenkestävyys heikonlainen. Sato runsas, muttei vuosittaissäännöllinen.

Skrizhapel (Skriz Apfel, Skryzhapel) III-IV M. domestica [B]

Käsittääksemme alunperin vanha saksalainen talvilajike, joka sittemmin levinnyt laajasti esim. Venäjällä, jossa mainitaan jo 1700-luvulla. Hedelmä keskikokoinen, vihreä punaisin peitevärijuovin. Säilyy helposti seuraavaan kesään saakka. Puu voimakaskasvuinen ja leveähkö. Talvenkestävyys hyvä. Tunnettu lajike myös risteytysjalostuksessa.

Slava Pobediteljam (Slapo) IV M. domestica [A]

Ukrainainalaista alkuperää oleva syysomenalajike. Hedelmä lähes kauttaaltaan punainen, keskikokoinen. Mehukas, vahva-arominen. Kauppaomena. Säilyy Jouluun. Puu keskivoimakaskasvuinen, oksasto hieman hentoinen. Satoikä alkaa myöhään. Säännöllissatoisa. Talvenkestävyys hyvä. Terve, täysin ruvenkestävä. Luomuun.

Snowsweet® V-VI M. domestica [C]

Talvilajike joka on jalostettu Yhdysvaltojen Minnesotassa. Hedelmä suurehko ja hyvin peitevärittyvä. Erittäin mehukas ja laadukas. Malto lumivaalea ja tiivis. Tummuu hitaasti leikattuna. Puu yleisesti terve ja erittäin talvenkestävä. Keskivertoa heikompikasvuinen. Levinnyt USAssa ja Kanadassa nopeasti kauppaviljelylajikkeena. Menestyy hyvin kylmilläkin alueilla ja selvinnyt -45C asteen pakkasista vaurioitta. Kohtalaisen vaativa kasvualustastaan. Arvolajike pohjoisemmaksikin.

Sokerimiron IV-V M. domestica [A]

Vanhaa kantaa oleva Sokerimiron kesälajike. Puu, josta aikanaan silmuja saimme puhdistukseen ja lisäykseen, kasvaa Haapalan kylässä Savonlinnassa ja on nyt jo n. 100-vuotias. Hedelmät pienehköjä, heikosti peitevärittyneitä. Malto hyvin makea, lähes hapoton. Mehukas ja kevytsyöntinen. Sato runsas, vuosittainen. Talvenkestävyys erinomainen, ruvenkestävyys tyydyttävä.

Solnyshko (Oriolin Solnyshko) II M. domestica [A]

Ruvenkestävä talvilajike Venäjältä. Hedelmä vaalean vihreä, vaaleanpunaisella peitevärillä. Keskikokoinen tai suurehko. Säilyy Jouluun. Malto tiivis ja vaalea. Mehukas. Puu terve. Talvenkestävyys osoittautunut tyydyttäväksi. Kokeilemisen arvoinen lämpimillä mailla kauppaomenanakin. Luomuun.

Stars II-III M. domestica [B]

Talviomenalajike Latviasta. Hedelmä suurehko, hieman napakulmikas. Ruusunpunaisen peitevärin peittämä. Hedelmä säilyy hyvin kevääseen. Aromikas ja mehukas. Puu ainakin kohtalaisen talvenkestävä. Kasvutapa pysty, kartiokas. Ruvenkestävyys hyvä. Satoisa. Kauppalajike.

Studentskoje (Opiskelija) II-III M. domestica [B]

Hieno venäläinen talviomenalajike. Hedelmä suuri, lähes kauttaaltaan punainen peiteväri. Hienoarominen herkkuomena. Kypsyy myöhään ja vaatii usein jälkikypsytyksen varastossa. Säilyvä. Kohtalaisen talvenarka. Terve ja erittäin ruvenkestävä. Hyvä kauppalajike lämpimille kasvupaikoille.

Suislepp IV M. domestica [A]

Kesäomenalajike Virosta. Vanha tunnettu lajike 1700-luvulta. Hedelmä suurehko, punamarmoroitunut. Mehukas, hyvänmakuinen. Puu keskivoimakaskasvuinen. Erittäin terve ja ruvenkestävä lajike. Luomuun. Hyvä pöytäomena. Satoisa.

Summer Red (Suven Punainen) III-IV M. domestica [A]

Kanadalainen tunnettu ja laajasti kasvatettu kauppa-syysomenalajike. Hedelmä peiteväriltään punainen, suurehko. Pitkulainen. Malto vaalea ja syysomenaksi tiivis. Hyvin mehukas ja maukas. Säilyy Jouluun. Puu voimakaskasvuinen, melko terve. Satoikä alkaa varhain. Sato runsas ja säännöllinen joka vuosi. Talvenkestävyys hyvä.

Sweet Sixteen (Sweet 16) III-IV M. domestica [B]

Huippulajike Yhdysvalloista. Myöhäinen syys/ aikainen talvi. Hedelmä suurehko, punaiseksi peitevärittynyt ja muotopuhdas. Krapsakka ja ohutkuorinen. Malto keltainen, tiivis, erittäin karamellimausteinen ja makea. Puu voimakaskasvuinen ja terve. Satotaso hyvin korkea ja säännöllinen. Lähes kaikki omenat ovat I-lk:n kauppalaatua. Varastokestävä ainakin n. 4kk. Ruvenkestävä. Talvenkestävyyskin hyvä. Erinomainen kovan luokan kauppalajike. Luomuunkin. SUOSITELTAVA

Sügisdessertõun (Sügisdessert, Syksynherkku) IV-V M. domestica [A]

Erittäin hieno aikainen syyslajike Virosta. Hedelmä suuri ja peiteväriltään enimmältä osalta punainen/ punalaikukkainen. Malto hyvin mehukas ja aromaattinen. Oikein hyvän makuinen. Puu kestävä ja terve. Talvenkestävyyskin hyvä. Ruvenkesto hyvä tai erinomainen. Suositeltava kauppa- tai kotitarhalajike. Hieno ja erittäin satoisa pöytäomena. Mielestämme yksi parhaita virolaislajikkeita. Myös luomuun. SUOSITELTAVA

Särsö (Cloetta, Cloetta Mignon) IV-V M. domestica [A]

Ruotsalainen kauppa-syysomenalajike. Hedelmät punaviiruisia, suurehkoja ja muotopuhtaita. Säilyvät hyvässä varastossa Jouluun. Maku lievästi happoinen, raikas. Sokeroituu yälämpätilojen laskiessa. Kestävä ja erinomaisen terve lajike. Ruvenkestävä, pihlajamarjakoitakin hylkivä (poikkeava feromoni). Omassa kauppatarhassamme ollut säännöllis- ja runsassatoinen. Joka vuosi siis tuottaa runsaan sadon. Puu vahvaoksainen ja helppohoitoinen, tukeva. Hieno lajike moneen käyttöön. Varma valinta myös luomuun. Haluttu lajike vähittäiskaupassa. Erittäin suositeltava lajike, jonka arvo kasvaa vuosi vuodelta. SUOSITELTAVA

Talvikki IV M. domestica [E]

Kotimaista alkuperää oleva talviomena, nimensä mukaisesti. Hedelmät suuria, punavihreitä. Malto tiivistä. Kypsyvät myöhään vasta jälkikypsytettyinä ja säilyvät kevääseen. Maku mieto ja neutraali. Puu keskivoimakaskasvuinen. Kohtalaisen ruvenkestävä. Kantakorkkiutumaa kuitenkin säännöllisesti. Satoisuus jaksottaisrunsas. Pudottaa omenat helposti. Lisäystauolla toistaiseksi.

Tellissaare IV M. domestica [A]

Virolainen talvilajike. Hedelmä keskikokoinen, tiivismaltoinen, koko talven säilyvä. Hentopunainen peiteväri. Maukas. Aikais-, runsas- ja säännöllissatoisa. Puu kohtalaisen talvenkestävä. Sadekesinä saattaa altistua hedelmäruvelle.

Tikkalahti 701 V M. domestica [B]

Talvilajike. Hedelmät kookkaita, kauniin punan peiteverhoamia. Malto melko tiivis ja mehukas. Hedelmät puhdasmuotoisia. Tyypillisen omenafiguurisia, pyöreänliereitä. Säilyvät hyvässä varastossa kevättalvelle. Lajike on hyvin ruvenkestävä. Puu vahva ja voimakaskasvuinen. Tukevalatvuksinen. Talvenkestävyys erittäin hyvä. Sato vuosittaissäännöllinen ja hyvin runsas. Laadukas kauppalaatuinen talvilajike hieman pohjoisempaankin Suomeen.SUOSITELTAVA (jalostaja - breeder J.M.K. Pölönen - Savonlinnan Taimisto - Savonlinna Nursery)

Tikkalahti Ässä (Tikkalahti Ace) III M. domestica [E]

Myöhäinen talvilajike. Hedelmät keskikokoisia tai suurehkoja. Punainen peiteväri muodostuu valossa hyvin. Hedelmät tasalaatuisia, erittäin hyvin ja kevääseen mehukkaina säilyviä. Paras aromi saavutetaan vasta varastokypsytyksessä poiminnan jälkeen. Lajike on hyvin ruvenkestävä. Talvenkestävyys melko hyvä. Tikkalahti Ässä on jalostamamme ja emme lisää siitä myyntitaimia. Tuotamme tämän lajikkeen kauppahedelmiä myyntiin. (jalostaja - breeder J.M.K. Pölönen - Savonlinnan Taimisto - Savonlinna Nursery)

Tosser IV M. domestica [B]

Uusi lajike meillä. Lisätietoja on tulossa pian.

Trebu II-III M. domestica [B]

Syyslajike Latviasta. Hedelmä kauniin heleäkeltainen ja muotopuhtaan sileä. Maku erinomainen, makeanraikas. Sanottu ja todettu itsekin ainutlaatuisen hyväksi. Malto hyvin mehukas. Satoisuus alkaa varhain ja on erittäin runsas. Puu kohtalaisen talvenkestävä. Herkkulajike. Odotusarvo lajikkeesta on korkea.

Turso V M.domestica [A]

Suomalainen talviomena talouskäyttöön. Hedelmät erittäin suuria, vihreänkeltaisia, osaksi punaisen peitevärin verhoamia. Maku lievän happoinen. Satoisuus alkaa myöhään. Hedelmä säilyy juuri ja juuri Jouluun. Ruvenkestävä. Talvenkestävä. Runsassatoinen. Luomuun.

Uldis III M. domestica [B]

Latvialainen melko aikainen kesälajike, jolla melko pilarimainen kasvutapa. Hedelmät suuria, punajuovikkaisia/punaisia. Malto imelähappoinen, maukas. Puun kasvutapa vahva ja tukeva. Kasvinterveys ja talvenkestävyys hyvät.

Uslada (Nautinto) III-IV M. domestica [B]

Syysomena Venäjältä. Hedelmä vihertävä, punaisella peitevärillä, suurehko. Makea, raikas. Hyvä jälkimaku. Lähes kaikki hedelmät ovat I lk:n kauppalaatua. Puu terve. Talvenkestävyys hyvä. Satoisuus alkaa melko myöhään, mutta on runsas ja vuosittaissäännöllinen. Ruvenkestävyys erittäin hyvä. Erinomainen lajike syksyn pöytäomenaksi ja vähittäiskauppaan. Herkkulajike. Kovan luokan kauppalajike, myös luomuun. Arvostuksemme kasvaa vuosi vuodelta. SUOSITELTAVA

Valkea kuulas II-III M. domestica [A]

Alkuperältään käsittääksemme Ranskasta kotoisin. Useita toisistaan hieman poikkeavia kantoja. Tämä vanhasta suomalaisesta kantapuun puhdistetuista silmuista aikanaan lisäämämme. Aikainen kesäomenalajike. Laajasti Suomessa ja muuallakin eri nimillä levinnyt. Hedelmä kellanvihreä, keskikokoinen ja usein harjukas. Malto mehukas ja happoinen. Täysin kypsänä kuulakas. Puu vaativa, joissain määrin talvenarka ja usein oikukas. Tarkasti kasvatettava oikeassa kasvualustassa. Hyvä pölyttäjälajike muille, koska kukinta tavallisesti pitkäaikainen ja jokavuotinen.

Veikko IV M. domestica [B]

Paikallislajike Savonlinnasta. Vapaasti pölyttyneestä Golden Deliciouksen siemenestä syntynyt. Kantapuu kasvaa Kallislahdessa. Syyslajike. Hedelmät suuria, vihreäkuorisia. Vailla peiteväriä. Malto raikkaan makea, aromikas ja mehukas. Rupea emme ole koskaan hedelmissä havainneet. Puu keskivoimakaskasvuinen. Talvenkestävyys vaikuttaa hyvältä. Satoisuus runsas ja säännöllinen.

Vesilahden Vaalea III-IV M. domestica [B]

Aikainen syyslajike, jonka meille lajiketuntematon yli 100-vuotias kantapuu kasvaa Vesilahdella. Hedelmät suuria. Malto tiivis ja mehukas. Sokeroituu ja mehustuu lisää lämpätilan laskiessa syksyllä. Omenat pysyvät puussa hyvin. Peiteväri puuttuu kokonaan, joten pintavaaleita. Puu erittäin terve ja talvenkestävä. Lajikenimitiedon puuttuessa nimetty meille aikanaan kasvusilmuja toimittaneen ja lisäystä suositelleen henkilön toimesta Vesilahden Vaaleaksi.

Viiniomena (Veiniõun) III-IV M. domestica [A]

Erikoinen syysomena, joka on jalostettu Virossa. Peiteväri täyspunainen ja hedelmälihakin voimakkaan punahäiveinen tai punainen. Hyvänmakuinen, raikkaan makeanhappoinen. Täysin kypsänä hapokkuus vähenee merkittävästi. Erittäin mehukas. Antaa punaista mehua. Puu keskimääräisen kasvun omaava, viininpunalehtinen. Esteettisesti kaunis. Satoisa. Ruvenkestävyys erinomainen. Suositeltava erikoisuus.

Viking III M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen syyslajike Wisconsista. Hedelmä suurikokoinen. Peitevärittyy valossa punaposkiseksi. Malto makeahappoinen, mehukas. Siideriomenana paljon viljelty, mutta sopii monenlaiseen käyttöön. Leivonnaisiin ja pöytäomenaksikin. Puu voimakaskasvuinen, melko kapea. Aikais-, säännöllis- ja runsassatoinen. Muutoin osoittanut yleisesti hyvää kasvinterveyttä, mutta vaikuttaa altistuvan sopivissa olosuhteissa ruvelle kohtaisen helposti. Talvenkesto on hyvä.

Wealthy (Tartu Roosõun) I-II M. domestica [A]

Tunnettu vanha kauppatalvilajike USAsta. Hedelmä hyvin värittynyt, lähes kokopunainen peiteväri. Mehukas, lievästi happoinen. Puu hyvin terve ja vahva. Talvenkestävyys meillä enintään vain tyydyttävä. Korkea ja jokavuotinen satotaso. Lämpimille kasvupaikoille hieno lajike.

Wickson Crab I-II M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen myöhäinen syyslajike. Hedelmät suurehkoja tai keskikokoisia. Lähes kauttaaltaan pintapunainen. Malto imelä ja hapan. Tunnettu erinomaisena ja arvostettuna siideriomenalajikkeena. Puu keskiverto, mutta talvenkestävyys meillä saisi olla parempi. Erittäin runsas ja säännöllinen sato.

William´s Pride (Williams Pride) III M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen erinomainen kesälajike. Kookas hedelmä kattavasti syväpunakuorinen. Malto erittäin aromikas ja laadukas kesälajikkeeksi. Hyvin korkea kauppalaatu. Hyvässä varastossa säilyttää ominaisuutensa moitteettomana n. 2kk makuvajaana kerättynä. Erinomainen luomuviljelylajike. Täysin ruvenkestävä. Pysyy hyvin puussa haluattaessa nautintakypsänäkin. Satoisa ja varmasti tuottoisa ammattiviljelylajike. Upea. Parhaita kesälajikkeitamme. Vuosien mittaan talvenkestävyys on osoittautunut odotusarvoaan korkeammaksi meilläkin. SUOSITELTAVA

Winter Gem III M. domestica [B]

Iso-Britannialainen myöhäinen syys/talvilajike. Hedelmät suurehkoja, peiteväriltään punaläikikkäitä. Malto maukas ja mehukas. Puu voimakaskasvuinen ja verraten terve. Talvenkestävyys kohtalainen, vähintään tyydyttävä.

Wolf River V M. domestica [B]

Hyvin kuuluisa ´cook apple´ -tyyppinen syyslajike Yhdysvalloista. Tunnetaan jättikokoisista omenoistaan, jotka painavat puolisen kiloa keskimäärin. Jopa yli kiloisiakin on punnittu. Osapunainen peiteväri. Puu terve ja vahvarakenteinen, järeä. Myös ruvenkestävyys erinomainen. Hedelmät soveltuvat parhaiten soseisiin, piiraisiin yms. talouskäyttöön. Talvenkestävyys on osoittautunut sopivalla perusjuurella kasvavana oikein hyväksi. Harvinainen lajike koko Euroopassa. SUOSITELTAVA

Woodarz IV M. domestica [B]

Erinomainen talvilajike Pohjois-Dakotasta Yhdysvalloista. Hedelmä suurehko, tasalaatuinen/kokoinen ja valon puolelta kohtalaisesti punaiseksi peitevärittyvä. Aromikas ja makea. Useissa lähdetiedoissa mainitaan maistuvan banaaniaromilta. Kauppalajike, joka säilyy varastoituna kevääseen. Puu kestävä ja vankkakasvuinen. Hyvin terve. Ruvenkestävyys erinomainen, samoin talvenkestävyys. Satoisuus säännöllinen ja runsas.

Wynoochee Early IV M. domestica [B]

Yhdysvaltalainen, meillä myöhäinen kesälajike New Yorkin alueelta. Hedelmä kookas, sileän muotopuhdas. Peitevärittyy punaposkiseksi Särsömäisesti. Hienoarominen ja erittäin mehukas. Kevytsyöntinen ja kauppalaatuinen loppukesän pöytäomena. Puu terve, keskivertokasvuinen ja kompakti. Nuorena nopeakasvuinen. Satoikä alkaa varhain ja sato on runsas, sekä vuosittaissäännöllinen. Lajikkeen talvenkesto on vähintäänkin hyvä. Ruvenkesto erinomainen. Luomuun sopiva upea lajike.

Yellow Bellefleur (Gelber Bellefleur, Metzgerapfel) I-II M. domestica [B]

Traditionaalinen talvilajike New Jerseyn alueelta USAsta (1840). Hedelmä kartionsoikula, usein lievin kylkiharjantein. Keltainen, hennon punertava peiteväri valon puolella. Erinomaisen makuinen. Makea-arominen, hyvin mehukas. Malto puolitiivis, ei kovin tiukka. Säilyy helposti kevääseen. Puu tukeva ja voimakaskasvuinen. Vahva. Yleinen kasvinterveys on hyvä. Erittäin miellyttäväarominen herkkuomena talviajalle. Meillä vaativa, mutta hyvänä kesänä ehtii valmistua juuri ja juuri etelässä nautintakypsäksi. Usein jälkikypsytettävä varastossa. Varottava keräämistä liian raakana. Talvenkestävyys vaikuttaa tyydyttävältä, pakkasenkestävyys hyvältä. Parhaille kasvupaikoille kokeiluun.

Zane III M. domestica [B]

Latviassa jalostettu pilarimaisen kasvutavan omaava syyslajike. Hedelmät suurehkoja, muotopuhtaita, punaisiksi peitevärittyneitä. Maku erinomainen ja malto mehukas. Omenat suurissa ja tiiviissä ryppäissä rungonmyötäisesti. Jalonnäköiset pitkulaiset suuret lehdet. Kasvutapa kapea ja keskivoimakas. Kasvinterveys tyydyttävä tai hyvä, samoin talvenkesto meillä. Hieno pilarilajike.

Zari® II-III M. domestica [E]

Erinomainen syyslajike Belgiasta. Hedelmä suuri. Peitevärittynyt punaiseksi laajasti. Malto hyvin mehukas, modernityyppinen. Maku hyvä, mutta mietoarominen. Puu keskiverto, ilmeisen terve. Talvenkestävyys on ollut meillä odotusarvoaan ja lähdetietoja parempi. Paljon Euroopassa viljelty kauppalajike.

Zarja Alatau IV-V M. domestica [B]

Talvilajike, joka on tietääksemme jalostettu Kazakstanissa. Hedelmät keskikokoisia tai hieman suurempia. Kellanvihreitä, melko niukasti auringossakin peitevärittyviä. Malto tiivis. Säilyvät kevääseen. Hedelmät vaativat Suomessa usein varastossa jälkikypsytyksen. Puu keskivoimakaskasvuinen, leveähkö. Yleinen kasvinterveys on hyvä, samoin talvenkesto. Ruvenkestokin erinomainen. Runsassatoinen. Myöhäinen lajike, joka omaa hyvät edellytykset menestyä myös kauppaviljelyssä. Luomuun sopiva.

Zestar® IV M. domestica [C]

Minnesotan laitoksella Yhdysvalloissa jalostettu kovan luokan kauppalajike. Suomessa syyslajikkeeksi luokiteltava. Hedelmä suuri, kauniin puhdasmuotoinen. Melko hyvin säilyväkin. Hyvin peitevärittyvä punakuoriseksi. Malto erittäin mehukas, mutta rapean kevytsyöntinen. Erinomainen pöytäomena. Puu nuorena voimakkaasti kasvava, mutta satoiän saavuttaneena kasvu tasoittuu ja puu jää hieman keskikokoista omenapuuta pienemmäksi. Keruu ammattitarhoissa van kahdella kerralla ja lähes kaikki hedelmät ovat I lk kauppalaatua. Ruvenkestävyys ilmeisesti vain tyydyttävä, muutoin terve lajike. Talvenkestävyys hyvä tai erittäin hyvä.

Zimnaja Krasavitsa II-III M. domestica [B]

Venäläinen talvilajike. Hedelmä keskikokoinen, kauniisti ja runsaasti peitevärittynyt punaiseksi. Säilyy kevääseen. Malto tiivis ja mehukas. Puu keskiverto, kuitenkin terve. Ruvenkestävyys tyydyttävä tai hyvä. Talvenkestävyys kohtalainen.

Åkerö Hassel (Pähkinäåkerö) IV M. domestica [A]

Ruotsalainen hieno talvilajike. Tunnetun Åkerö -lajikkeen punahedelmäinen muunnos (silmumutaatio). Hedelmät Åkerön tapaan hieman pitkittäissuikuloita, mutta peiteväriltään täyspunaisia. Keskikokoisia. Malto ja maku mehukkaat, aromaattiset. Kantakuopassa pähkinämäinen uloke. Puu tiheä- ja voimakaskasvuinen. Terve ja hyvin ruven-, sekä talvenkestävä. Hedelmät säilyvät varastossa helposti loppukevääseen. Hieman jaksottaissatoisa, kuten Åkerökin. Hieno ja suositeltava kotitarhan lajike. Terveempi ja laadukashedelmäisempi, kuin Åkerö.

....

Kaikki myyntitaimemme ovat perinteisesti oksastamalla tai silmustamalla itse lisäämiämme omista emopuistamme...................................................................................................................................
Vyöhykesuositukset perustuvat kolmeen seikkaan.
1. Omat havaintomme ja kokemuksemme
2. Asiakkaidemme havainnot ja kokemukset
3. Lajikkeista yleisesti käytetyt vyöhykesuositukset

Mikäli suositus on esim. III-IV, se tarkoittaa lajikkeen menestyvän käsittääksemme yleisesti vyöhykkeellä III, mutta menestyvän myös edullisissa oloissa vyöhykkeellä IV.

Muistettava on, että kasvin menestymiseen vaikuttavia tekijöitä on useita.
Ilmasto-olot, ravinnetekijät, maaperän koostumus jne. Vyöhykesuositus on vain yleisluontoinen suositus. Paikallinen pienilmasto ja taitava lannoitus saattaa antaa mahdollisuuden menestyksellä kasvattaa huomattavankin arkoja kasveja.
Aina kannattaa perehtyä ja kokeilla!

 
 
 
 
LAJIKETIEDOT
 
-
1. Omenapuu
-
2. Koristeomenapuu
-
3. Päärynäpuu I
-
4. Päärynäpuu II
-
5. Luumupuu I
-
6. Luumupuu II
-
7. Aprikoosipuu
-
8. Persikkapuu
-
9. Pluotipuu
-
10. Kirsikkapuu I
-
11. Kirsikkapuu ja -pensas II
-
12. Makeapihlajapuu
-
13. Pähkinäkasvit
-
14. Pensasmustikka
-
15. Mustaherukka, viherherukka
-
16. Punaherukka, valkoherukka
-
17. Karviaismarja
-
18. Vadelma
-
19. Karhunvadelma
-
20. Teivadelma
-
21. Pensaspuolukka
-
22. Hunajamarja l. Haskap
-
23. Saskatoon
-
24. Aronia
-
TAIMET - HINNAT
 
-
1. Hedelmäpuut ja marjakasvit, sekä perusjuuret - hinnasto
-
2. Metsä- ja koristepuiden, sekä pensaiden taimet - hinnasto/saatavuus
-
3. Toimintamalli ja vastuulauseke
-
OHJEET
 
-
1) Kasvupaikka
-
2) Taimien hankinta
-
3) Taimien istuttaminen
-
4) Istuttamisen jälkeinen ensimmäinen kasvukausi ja talvi
-
5) Ensimmäinen leikkaus
-
6) Istuttamisen jälkeinen toinen kasvukausi ja talvi
-
7) Toinen leikkaus ja myöhäisempi aika
-
MUUT TUOTTEET/PALVELUT
 
-
1. Perusjuuret - Rootstocks
-
2. Jalo-oksat - Scions
-
3. Maanpeitekangas
-
4. Rungon- ja juuristonsuojat
-
5. TEHO -myyränloukku
-
6. Sidontanauhat
-
7. Tuki- ja merkintäkepit
-
8. Tuentavaijeri ja kiristimet
-
9. Klipsit ja kiinnikkeet
-
10. Nimiöintitarvikkeet
-
11. Merkintävälineet
-
12. Jalonnusteippi ja -vaha
-
13. LÖWE -oksasakset
-
14. SIBERIAN RED -talvivalkosipuli
-
15. Hunaja
-
16. Muut palvelut
-
17. Lahjakortti
-
18. Domainit
-
YLEISINFO
 
-
Kasvuvyöhykkeet
-
Lämpösumma
-
D-arvo
-
Terveysinfo
-
Kasvinterveysinfo
-
MYYNTI
 
-
Myynti
-
YHTEYSTIEDOT
 
-
Savonlinnan Taimisto
-
Savonlinna Nursery
-
 
N e m i n e m  p e c u n i a  d i v i t e m  f e c i t ,  p o m a r i u m  e s t